Social

ÎN MOLDOVA AU FOST ÎNREGISTRATE 82 DE CAZURI NOI DE COVID-19, IAR NUMĂRUL TOTAL AL PERSOANELOR INFECTATE A AJUNS LA 505

03 aprilie, 2020

În ultimele 24 de ore, în Moldova au fost înregistrate 82 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 505. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a comunicat, joi seara, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

„Au fost efectuate 332 de teste de coronavirus, iar în 82 de cazuri rezultatul a fost pozitiv. Doar cinci cazuri au fost confirmate la cetățeni veniți din Marea Britanie, restul cazurilor sunt de infectare locală. Totodată, a fost înregistrat un nou deces: la un spital din Chișinău a decedat o persoană născută în anul 1967. Aceasta avea și alte boli”, a spus Dumbrăveanu.

La rândul său, Preşedintele Igor Dodon a menţionat că se discută problema creşterii numărului de teste de coronavirus, care se desfăşoară zilnic.

„Avem teste. În prezent, avem circa 13 mii de teste. Acestea ne ajung pentru aproximativ două săptămâni de lucru. Săptămâna viitoare sperăm să ajungă alte 100 de mii de teste care au fost comandate din China. De asemenea, a crescut capacitatea laboratoarelor de a efectua teste. În afară de laboratorul principal, certificarea OMS au primit și laboratoare private. Toate împreună pot efectua acum 1800-2000 de teste pe zi”, a spus Președintele.

El a mai spus că vineri va începe să activeze centrul de triere a pacienților suspectaţi de coronavirus. Deocamdată acolo sunt amenajate 75 de paturi, dar numărul acestora va fi majorat.

Igor Dodon i-a îndemnat pe toți cetățenii care se întorc în țară să cumpere poliță de asigurare de medicală în mod obligatoriu. De asemenea, el a îndemnat-o pe preşedinta PAS, Maia Sandu, care a atacat decizia Guvernului în instanță, să-şi retragă cererea.

„Haideţi să respectăm medicii și munca lor! Atât cei care locuiesc în Moldova, cât și cei care se întorc în țară din străinătate trebuie să aibă polițe de asigurare medicală obligatorie. Haideţi să ne dăm dovadă de solidaritate și să sprijinim sistemul de sănătate”, a îndemnat Președintele.

El a prezentat cifre privind cheltuielile tratamentului unui pacient cu coronavirus. Potrivit lui, cheltuielile pe pacient constituie 2255 lei pe zi (110 euro), iar în secţia de terapie intensivă – 5300 lei pe zi (aproximativ 250 de euro).

„Iar cursul de tratament durează cel puțin 14 zile. Respectiv, costul este de cel puțin 32 mii lei în condiții obișnuite și 78 mii lei în terapie intensivă. Prin urmare, toți trebuie să dăm dovadă de solidaritate și să susținem medicii și sistemul de sănătate”, a spus Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.