Social

CETĂŢENII MOLDOVEI CARE REVIN ÎN ŢARĂ SUNT ÎN DREPT SĂ BENEFICIEZE DE AJUTOR DE ŞOMAJ

03 aprilie, 2020

Cetăţenii Moldovei care revin în ţară sunt în drept să beneficieze de ajutor de şomaj. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, vineri, la un briefing de presă.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a menţionat că, potrivit legii adoptate de Guvern prin angajarea răspunderii, dreptul de a beneficia de ajutor de şomaj îl au toţi cetăţenii, indiferent dacă au sau nu stagiu de muncă pe teritoriul republicii.

„Dreptul la ajutor de șomaj se stabileşte în baza unei cereri depuse la unitățile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Ajutorul este de 2775 lei și corespunde salariului minim garantat în sectorul real al economiei. Indemnizaţiile pentru cei care primesc deja ajutor, dar este mai mic de 2,7 mii lei, vor fi majorate la nivelul general”, a dat asigurări ministrul.

Potrivit directorului ANOFM, Raisa Dogaru, formularul de cerere pentru acordarea dreptului la ajutor de șomaj poate fi descărcat de pe site-ul agenției, apoi completat și trimis la reprezentanța teritorială în conformitate cu locul de reședință.

„La cerere trebuie anexată copia buletinului de identitate, precum și documente privind studiile sau calificările. În plus, fiecare persoană trebuie să anexeze la pachetul de documente declarația privind lipsa unui loc de muncă şi a veniturilor. După ce s-a înregistrat în calitate de șomer, persoana trebuie să depună o altă cerere pentru obţinerea ajutorului”, a explicat ea.

Directorul a spus că există două categorii de beneficiari ai ajutorului de șomaj: cei care nu au experiență de muncă și cei cu experiență de muncă.

„Indemnizația de șomaj pentru cel de-al doilea tip de cetățeni este acordată în conformitate cu o altă lege, adoptată în 2018. Dacă persoana are experiență de muncă, atunci i se stabileşte o indemnizaţie în mărime de 40-50% din salariul său mediu. Dacă acestei persoane i se stabileşte o indemnizație mai mică de 2,7 mii lei, atunci diferența este compensată”, a subliniat ea.

Noile prevederi reprezintă măsuri de susţinere a populației în perioada stării de urgență.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.06 12:28 Arsenie Pintea
    Buna ziua. Unde pot sa mă adresez sau sa depun cerere la tema data!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.