Social

PREŞEDINTELE IGOR DODON A DECLARAT CĂ MOLDOVA ESTE PREGĂTITĂ SĂ FACĂ FAŢĂ PANDEMIEI DE CORONAVIRUS

07 aprilie, 2020

Preşedintele Igor Dodon a declarat că Moldova este pregătită să facă faţă pandemiei de coronavirus, care va atinge apogeul în următoarele săptămâni. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, la un briefing, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS), care a fost consacrată discutării acestei probleme.

El a subliniat că lupta împotriva pandemiei de coronavirus este o „problemă de securitate națională” și a amintit că din start au fost discutate patru scenarii de evoluţie a situației, în funcție de numărul de persoane infectate.

„Cel mai probabil, astăzi vom trece la al patrulea scenariu, când vor fi peste o mie de persoane infectate cu COVID-19. Analiza arată că în cadrul primelor trei scenarii am gestionat corect situația, în conformitate cu recomandările OMS. Acum intrăm în cea mai dificilă perioadă, când pandemia va atinge apogeul”, a declarat Președintele.

El a remarcat că, potrivit estimărilor CSS, în Moldova există tot ce este necesar pentru a face față acestei provocări: medicamente, utilaje, echipamente de protecție, medici și spitale. Potrivit lui, în lupta împotriva coronavirusului sunt antrenate 27 de spitale și instituții medicale, inclusiv centrul de triere creat la „Moldexpo”.

„La necesitate, pot fi create noi centre de triere, inclusiv în regiuni. În instituțiile medicale de stat lucrează 12 537 de medici, alţi 1869 de medici lucrează în clinici private. În total, în lupta împotriva pandemiei de coronavirus ar putea fi antrenaţi peste 14 mii de medici, iar ţinând cont de asistentele medicale şi felceri, atunci e vorba de peste 45 de mii de lucrători medicali”, a spus Dodon.

El a subliniat că Moldova dispune de toate medicamentele, consumabilele și echipamentele de protecție necesare. Totodată, în Moldova a fost lansată producerea unor asemenea produse, fiind deja fabricate câteva sute de mii de măști, aproximativ 7 mii de costume de protecție, peste 20 de mii de ecrane de protecție.

„În instituțiile de stat sunt peste 500 de aparate de ventilație artificială, iar alte câteva sute sunt în clinici private”, a spus Președintele.

În același timp, el a criticat acțiunile guvernărilor anterioare care au desfăşurat reforme în sistemul sănătăţii, au încercat să închidă spitalele raionale, să comaseze instituțiile medicale în centre regionale.

„Medicina pe care o avem acum este rezultatul acelor reforme nereuşite. După această pandemie, va fi necesară o nouă strategie de dezvoltare a sistemului sănătății, care va prevedea creşterea investițiilor în medicină”, a spus Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.