Social

NECROLOG

08 aprilie, 2020

Exprimăm sincere condoleanțe familiei, apropiaților și prietenilor celui care a fost Valeriu MURAVSCHI, care a decedat subit la vîrsta de 71 de ani.

Valeriu MURAVSCHI a plecat din viață în perioada cînd experiențasa de viață, cunoștințele și profesionalismul dînsului, precum și numeroasele sale idei cu privire la consolidarea statalității Moldovei au devenit foarte solicitate de mulți.

În activitatea sa prodigioasă, Valeriu MURAVSCHI a condus pe parcursul a cinci ani, începînd cu anul 1993, Asociația Băncilor din Moldova, fiind și primul președinte al acesteia.

El a adus o contribuție semnificativă la crearea și dezvoltarea sistemului bancar din Republica Moldova, contribuind la adoptarea legilor și reglementărilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a băncilor moldovenești.

Principialitatea, onestitatea, decența, profesionalismul și receptivitatea l-au caracterizat pe Valeriu MURAVSCHI în viața de zi cu zi. Exemplul său de a-și servi statul, exigența, capacitatea de a rezolva sarcinile atribuite au servit ca exemplu pentru multe generații.

Aceste calități vor rămâne pentru totdeauna în memoria multor oameni.

Exprimăm condoleanțe familiei îndurerate a regretatului.

Fie-i țărîna ușoară!

Doamne Dumnezeule, odihnește-i în pace sufletul!

Membrii Asociației Băncilor din Moldova,

Veteranii sistemului bancar din Moldova

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.04.08 17:03 Mihai
    Pacat, este un mare pacat...
    Fie-i lui țărîna ușoară!
  2. 2020.04.12 17:24 Grigore FURTUNA
    CUVÂNT DESPRE VALERIU MURAVSCHI
    Prima dată l-am văzut (făr a face cunoştinţă directă) pe la finele anilor 80 al secolului trecut, eu fiind prezent la una din şedinţele fostului Comitet de stat pentru preţuri al RSS Moldoveneşti. Nu mi-am făcut careva impresii. Însă au trecut anii, şi, în primăvara 1991, am avut deja primul contact direc t, când Valeriu Muravschi era deja ministru al finanţelor al încă RSS Moldova, încă neindependente. N-aşi zice că a fost cel mai plăcut şi reuşit, în opinia mea, dialog între noi. Aşa-i viaţa...

    Dar deja în toiul verii a aceluia an, fiind preşedinte execuriv al diviziunii teritoriale din RSS Moldovenească al Agroprombank al URSS, mi se întâmla destul de des ocazia să contactez tet-a-tet, să fiu prezent la şedinţe al Guvenului, unde el era prezent ca ministru al finanţelor în Guvernul Druc, apoi - Primministru al Republicii Moldova (schimbarea denumirii, a avut loc când Valeriu Muravsci deja conducea Executivul republicii), precum şi la întruniri la Preşedintele Parlamentului, iar mai apoi – Preşedintele Republicii Moldova Mircea Snegur.

    Pot afirmă fără careva rezerve, că în acesată perioadă niciodată n-am avut careva obiecţii, dezamăgiri în deciziile de stat, în legile iniţiate de guvern, firesc, în domeniul financiar-bancar. Dar şi mai mult, până azi rămân de convingerea că Guvernul, condus de Valeriu Muravschi, deşi fiind la putere prea scurt timp, s-a demonstrat cel mai consecvent în iniţierea şi promovarea reformelor în toate, în consolidarea tânărului stat independent, şi a înregistrat succese impunătoare, având în dispoziţie doar aşchiile rămase de la statul de tip sovietic, autodărâmat în august 1991 şi un buget supraauster.

    Un merit aparte îl constituie aportul lui Valeriu Muravschi în reformarea şi consolidar ea tânărului sistem autohton bancar. Anume lui îi aparţine iniţiativa aprobării hotărârii Guvernului privind transformarea celor mai mari trei bănci specializate unionale în bănci comerciale, cunoscute ulterior ca BC”Moldova-Agroindbank” SA, BC “Moldinconbank” SA, BC “Banca Socială” SA. Ultima a şi dispărut atât de scandalagios şi costisitor mod pentru ţară deoarece la guvernarea RM demult, spre regret, numai este guvernată de oameni, gen – Valeriu Muravschi.

    Din cât ştiu, lui Valeriu Muravschi îi datorăm un proiect deosebit sub numele de Academia studiilor economice. Un proiect, care avea doar un singur activ sigur: entusiasmul şi insistenţa de neclătinit al Primministrului Valeriu Muravschi , care făcuse şi poate cea mai bună alegere privind postura rectorulu i acesteia – profesorul Paul Bran. Mi-amintesc un episod: să fi fost pe la început de octombrie 1991, când, nu mai ţin minte în legătură cu ce, mă nimerisem în biroul rectorului ASE şi dl Bran îmi povestea de mulţimea problemelor, de care depinde deschiderea şi funcţionarea minimal suficientă al Academiei, principala fiind insuficienţa catastrofală a bugetului acesteia.

    Fără a face careva promisiuni concrete, mi-am luat rămas bun şi revenind la bancă, am propus colegilor din Comitetul de conducere, să examinăm posibilitatea unei sponsorizări serioase a ASE. Am ajus la concluzia asupra unei bune sume, dar rămânea problema impozitării acesteea. Aşa cum statul nou în compertimentul impozitelor continua să trăiască după legile, fostei URSS în, urgent am adresat un dem ers la guvern privind eliberarea donaţiei de impozitare. Cum era de aşteptat,avizul Ministerului finanţelor a fost negativ. Atunci m-am văzut impus să apelez nemijlocit la auduenţă la Primministru cu argumentarea respectivă orală. Fără a intra în detalii, mărturisesc: acesta imediat a intrat/a înţeles esenţa chestiunii, percepere, care s-a finalizat cu rezoluţia cam de următor conţinut: Se acceptă propunerea băncii, donaţia în întregime se eliberează de impozitare.

    N-am fost niciodată printre cei mai apropiaţi prieteni al răposatului, cunoştinţa noastră era pur oficială. Despre cum trăia şi ocupaţiile în anii ce au urmat am informaţie fragmentară. Dar uneori imi pun întrebarea: dece guvernările ulterioare n-au găsit benefic pentru RM folosirea cunoştinţelor profesionale şi experienţei lui politice în intersele ei? Dealtfel, ca şi a altor foşti funcţionari publici, care, fiind în posturi înalte, au manifestat cea mai devotată, demnă prestaţie...
    La plecarea lui în eternitate ne rămâne doar să dorim: Deomnul să-l odihnescă în pace.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.