Social

​VAPINGUL: O SOLUȚIE RISCANTĂ SAU O STRATEGIE VIABILĂ DE RENUNȚARE LA FUMAT?

05 mai, 2020

Țigările electronice care conțin nicotină sunt ilegale în Australia. Unii experți în sănătate consideră că acestea nu ar trebui interzise, întrucât ar putea fi un instrument eficient pentru fumătorii care vor să renunțe la fumat. Alți specialiști din domeniul sănătății, însă, sunt de părere că vapingul este periculos și că tinerii din Australia ar putea începe să utilizeze țigări electronice, scrie Hospital Health Care. Dar, care este, totuși, cea mai potrivită cale pentru a obține un rezultat mai bun în domeniul sănătății publice și anume la capitolul renunțării la fumat?

Țigările electronice ce conțin nicotină sunt legale în Marea Britanie, UE, SUA și, mai nou, în Noua Zeelandă. Specialiștii în reglementare și experții în sănătate din Australia recunosc că țigările electronice ar putea juca un rol important în reducerea consecințelor negative ale fumatului, oferind fumătorilor șanse mai mari în ce privește renunțarea la fumat.

Potrivit unui studiu publicat în The New England Journal of Medicine, alte instrumente precum plasturele și guma cu nicotină, cunoscute sub denumirea de “terapie de înlocuire a nicotinei”, s-au dovedit a fi mai puțin eficiente în comparație cu țigările electronice. Mulți fumători ratează elementul senzorial al fumatului țigărilor, iar unii ratează elementul social al fumatului, atunci când consumă gume sau folosesc plasturi. Prin urmare, șansele de a reveni la fumatul sunt mai mari, în cazul acestora.

Deși țigările electronice care conțin nicotină nu pot fi achiziționate în mod legal în Australia, nicotina de uz personal poate fi importată prin intermediul Administrației Produselor Terapeutice (TGA), în baza prescripției medicale.

În ciuda faptului că sunt ilegale, țigările electronice pot fi găsite în Australia pe piața neagră, online. În condițiile în care tranzacțiile nu sunt reglementate, siguranța consumatorilor este compromisă, iar multe comunități închise de vaperi au identificat surse prin care să efectuezeaceste tranzacții ilegale.

Specialiștii din domeniul sănătății susțin că o reglementare corespunzătoare poate asigura siguranța consumatorilor la momentul în care produsele de vape ar fi disponibile pentru fumătorii din Australia.

Riscul constă în procesul de ardere

Deși nicotina generează dependență, principalul pericol pentru sănătatea persoanelor care fumează provine din procesul de ardere. În timpul arderii tutunului din țigară sunt eliberate toxine și substanțe cancerigene, cum ar fi benzenul, monoxidul de carbon, amoniacul, arsenicul și plumbul. Acestea, fiind inhalate, aduc un prejudiciu grav sănătății și predispun la boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale și la cancer pulmonar.

Utilizarea țigărilor electronice exclude din ecuație arderea, fumul și gudronul. Conținând, totuși, anumite substanțe chimice, țigările electronice nu sunt inofensive. Cu toate acestea, vapingul este considerat o alternativă cu riscuri mai mici pentru sănătate.

O întrebare ce ține de siguranță

Având în vedere că țigările electronice au apărut relativ recent, mulți critici pun accentul pe faptul că nu există studii pe termen lung pentru evaluarea impactului asupra sănătății a vapingului.

Președintele Asociației Australiene pentru Reducerea Nocivității Tutunului (ATHRA), dr. Joe Kosterich, s-a adresat organelor de reglementare a Sănătății Publice, explicând că, deși nu există același volum de studii despre vape ca și despre țigări obișnuite, vapingul este prezent suficient pentru a afirma că acesta este mai puțin dăunător decât fumatul.

„Ceea ce știm cu siguranță este că în 15 -17 ani de experiență și cercetări, există mult mai puține substanțe chimice în vaporii țigărilor electronice în comparație cu fumul de țigară. Cu siguranță nefumătorii nu trebuie să utilizeze țigările electronice. Dar dacă vorbim despre fumătorii care vor să renunțe la acest viciu, atunci vapingul este opțiunea mai bună decât fumatul”, a menționat Dr. Joe Kosterich.

Acesta a menționat și exemplu Marii Britanie, unde autoritățile au demonstrat prin studii că vapingul este cu 95% mai puțin dăunător decât fumatul țigărilor. Astfel, studiile realizate de Agenția de sănătate publică din Anglia (PHE) a determinat cursul politicilor în domeniul sănătății publice, în care vapingul cu succes este utilizat ca un instrument de renunțare la fumat.

Care este situația vapingului în SUA?

În cadrul unei emisiuni difuzate de postul de radio Freakonomics din SUA, au fost analizați factorii care au dus la criza de vaping din America. În timp ce Marea Britanie a adoptat o strategie de reducere a riscurilor, care urmărește reducerea la minim a consumului de țigări, SUA au ales o altă cale.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a clasificat inițial țigările electronice ca fiind dispozitive de livrare a drogurilor, nu produse de tutun, ceea ce înseamnă că acestea au fost supuse unor restricții dure, care interziceau în mod drastic vânzarea de țigări electronice.

Hotărârea a fost contestată de companiile de țigări electronice, în rezultat țigările electronice au fost reclasificate drept produse din tutun și au fost acceptate spre vânzare, dar a împiedicat promovarea lor ca instrument de renunțare la fumat.

Întrucât companiile au avut parte de impedimente în comercializarea țigărilor electronice fumătorilor, promovarea vapingului au atras inclusiv și tinerii – ambalajele colorate și aromele atractive s-au dovedit cu priză la tinerii din SUA. Acest factor a generat majorarea consumului de țigări electronice în rândurile tinerilor de 18-24 ani, mulți dintre ei nefiind fumători până la acel moment.

Măsurile de reglementare ale Regatului Unit au urmărit să protejeze tinerii, limitând cantitatea de nicotină din produsele de vaping la 20 mg/ml. SUA nu au implementat aceste reglementări, unele lichide de vaping conținând până la 54 mg nicotină per ml, contribuind astfel la majorarea ratei de tineri care utilizează țigările electronice.

O cale de tranziție riscantă

Există presupuneri că disponibilitatea țigărilor electronice în Australia poate servi drept „ușă de acces spre fumat’’, în special pentru tineri. Unii susțin că țigările electronice ar putea aduce fumatul la o condiție de normalitate, astfel generând dependență față de nicotină și facilitând tranziția spre țigările din tutun. Dar, restricțiile privind vânzarea și comercializarea țigărilor electronice către tineri ar putea atenua acest risc.

Exemplul Marii Britanii indică faptul că rata fumatului în rândul comunităților de tineri continuă să scadă în zonele unde sunt disponibile țigări electronice. Organizația Cancer Research UK a declarat că, în pogfida disponibilității de țigări electronice în Marea Britanie, nu a fost înregistrată o creștere a numărului de fumători de tutun în rândurile tinerilor.

„Este un lucru bun ca adolescenții să experimenteze vapingul? Nu, dar este mai puțin nociv și dăunător decât fumatul. Ar fi mai bine dacă oamenii ar inspira aer, dar realitatea este că experimentarea va avea loc, din acest considerent, trebuie să ne concentrăm pe identificarea strategiilor de reducere a riscurilor. Politica de Sănătate Publică din Australia ar trebui să ia în vedere acest punct de vedere”, a declarat dr. Kosterich

Commentarii [ 10 ] adaugă comentariu

  1. 2020.05.05 11:51 Viorel
    Poate acum chind la noi coronavirus nu sa vorbim despre fumatul el dauneaza viata, oameni bun!
  2. 2020.05.05 11:53 Vasile
    Cine stie. poate asa si este. Intrebarea consta ce sa facem cu Tutun CTC?
  3. 2020.05.05 11:54 Ana
    Apropo, combinatul deja a fost vindut, scopu principal era pamin la care el sta... Asa stat noi avem, domnilor, din pacate.
  4. 2020.05.06 12:20 Tudor
    „Este un lucru bun ca adolescenții să experimenteze vapingul? Nu, dar este mai puțin nociv și dăunător decât fumatul'. Nu stiu daca putem sa credem in asa ceva...
  5. 2020.05.06 12:39 Viorel
    De ce tac cei care fumeaza, ce pararea au ei, nu cred ca asta nu dauneaza sanatatea?
  6. 2020.05.06 12:54 Elena
    Am citit cu interes, daca asa spun specialistii, inseamna ca vapingul nu atit de strasnic pentra sanatatea.
  7. 2020.05.07 14:01 David
    Mai bine nu fumam de loc!
  8. 2020.05.07 14:08 Earoslav
    Sunt de acord, da am o intrabarea de ce statu scoate impozite la import atit de mare?
  9. 2020.05.08 15:25 Boris
    Cred ca asa articol este promousen si propagarea deschisa...
  10. 2020.05.10 19:20 НИКИФОР
    НЕ КУРИТЕ, ЛЮДИ!!! Это вредно для Вашего здоровья, что бы вам не предлагали и не советовали, умоляю вас.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.