Social

​PREMIERUL CĂTRE VETERANI: GUVERNUL NU PERCEPE LIMBAJUL ULTIMATUMULUI

05 iunie, 2020

Guvernul intenţionează să soluţioneze toate problemele prin dialog şi nu percepe limbajul ultimatumului. O declaraţie în acest sens a făcut prim-ministrul Ion Chicu la şedinţa din ajun a Consiliului național pentru problemele veteranilor de război.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, el a menţionat că Consiliul a fost și este o platforma apolitică, pe care se discută exclusiv problemele veteranilor.

„Suntem conștienți că nu toate problemele pot fi soluționate imediat, mai ales în condițiile anului 2020, când ne confruntăm cu o criză economică. Dar și în asemenea condiții, dialogul are sorți de izbândă. Acolo unde este politică, nu sunt soluții”, a declarat premierul.

Șeful Executivului a vorbit despre crearea în cadrul Cancelariei de Stat a Biroului dedicat problemelor veteranilor, care va fi subordonat prim-ministrului și a îndemnat veteranii să delege reprezentanți competenți și demni de încredere. În scurt timp Regulamentul Biroului va fi aprobat de Guvern.

Potrivit ministrului Apărării, Alexandru Pînzari, în perioada epidemiei, a fost lansată o linie telefonică dedicată asistenței veteranilor. Au fost preluate 192 apeluri, în soluționarea a 182 cazuri s-a implicat ministerul, alte 10 cazuri au fost redirecționate către instituțiile de resort.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a alocat suplimentar 650 mii lei pentru finanțarea Centrului Republican Experimental de Protezare, Ortopedie și Recuperare (CREPOR) şi a încheiat contract suplimentar cu Compania Naţională de Asigurări în Medicină, în valoare de 10 mil. lei, pentru asigurarea asistenței medicale destinate veteranilor. Se examinează posibilitatea majorării termenului de reabilitare de la 14 la 18 zile.

Printre acțiunile de protecție socială a veteranilor a fost menționată majorarea din 1 iulie 2020 a alocațiilor lunare pentru văduvele de război de la 250 la 500 lei. De la 1 ianuarie, Guvernul a majorat alocațiile lunare pentru veterani de la 100 la 300 lei. A fost elaborat proiectul de lege pentru acordarea polițelor de asigurare medicală veteranilor de război, neîncadrați în câmpul muncii, din contul bugetului de stat. Acest proiect de lege este deja în Parlament.

Un alt subiect pe agendă a vizat nivelul de implementare a hotărârii cu privire la legitimațiile veteranilor de război. Până acum s-a confirmat statutul a 20 954 persoane, a fost amânat statutul de veteran de război pentru circa 3400 persoane și s-au retras legitimațiile a 88 persoane.

La şedinţă a fost reiterată inițiativa de instituire a Zilei Recunoștinței veteranilor de război, care a fost susținută de premier.

Consiliul a solicitat identificarea posibilităților de a majora alocațiile lunare, cu 200 lei, pentru familiile celor căzuți și pentru invalizii de război. Participanții la ședință au mai propus ca Consiliul național al veteranilor să fie convocat lunar în ședințe.

După cum a informat anterior INFOTAG, duminica trecută, în centrul Chișinăului a avut loc un nou protest al participanţilor conflictului armat de pe Nistru, la care au participat circa 200 de oameni. Spre deosebire de protestele anterioare ale veteranilor, când era evidenţiat caracterul apolitic al lor, de această dată veteranii au scandat „Jos Dodon!”, „Jos junta socialistă!”. Printre organizatori se aflau liderii partidelor unioniste „Democrația Acasă” și „Voința Poporului”. Printre cerințele veteranilor se număra: indemnizații lunare de 1700 de lei, ajutor pentru organizarea înmormântării, tratament gratuit și medicamente gratuite pentru veterani și membrii familiilor lor, vârsta de pensionare să fie de 55 de ani.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.