Social

SITUAŢIA EPIDEMIOLOGICĂ LEGATĂ DE RĂSPÂNDIREA CORONAVIRUSULUI CONTINUĂ SĂ SE ÎNRĂUTĂŢEASCĂ - EXPERT

30 iunie, 2020

Situaţia epidemiologică legată de răspândirea coronavirusului în Moldova continuă să se înrăutăţească. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

El a publicat luni pe blogul său rezultatele unei analize pentru săptămâna trecută, comparându-le cu perioadele precedente. El menţionează că, în perioada 22-28 iunie, în Moldova au fost constatate 2050 cazuri noi de infectare cu COVID-19, ceea ce este o scădere importantă (de 17%) comparativ cu perioada 15-21 iunie (2460 cazuri).

Potrivit expertului, săptămâna trecută, situaţia s-a înrăutăţit în întreaga lume, însă rata de creştere a numărului persoanelor infectate în Moldova a fost mai mare decât în alte ţări. Indicele mediu mondial în acea săptămână s-a înrăutăţit cu 11,2%, de la 484 de cazuri la un milion de oameni în săptămâna precedentă până la 538 de cazuri pe 28 iunie. În acelaşi timp, săptămâna trecută, numărul cazurilor de COVID-19 înregistrate în Moldova a constituit 585 cazuri la un milion de locuitori, cel mai ridicat nivel de infecţie în Europa, calculat după numărul de cazuri la un milion de oameni. Suedia s-a clasat săptămâna trecută pe locul doi în Europa după acest indicator, cu o medie de 514 cazuri la un milion de locuitori. A treia ţară europeană cea mai afectată este Macedonia de Nord, cu 468 de cazuri la un milion de locuitori.

"Totodată, Moldova se află pe locul 11 în lume şi pe locul doi în Europa (după Belgia) după numărul de cazuri active de coronavirus la un milion de locuitori. Această cifră constituie 2108 cazuri active la un milion. Într-o săptămână, numărul cazurilor active de COVID-19 a crescut cu 13,9%, de la 1851 cazuri până la 2108 la un milion de locuitori", a spus Ioniţă.

În acelaşi timp, situaţia în ţările vecine cu Moldova este mult mai bună. Ucraina ocupă locul opt, cu 536 cazuri la un milion de locuitori, iar România se află pe locul 13 cu 306 cazuri active la un milion de locuitori. Rusia ocupă locul cinci cu 1566 cazuri active la un milion de oameni. Media pe Europa este acum de 1107 de cazuri active la un milion de oameni.

Conform datelor prezentate, săptămâna trecută, în Moldova au fost înregistrate 57 de decese cauzate de coronavirus, ceea ce este mai puţin decât în perioada 15-21 iunie, când au murit 67 de persoane.

"Astfel, cu 16,3 decese la un milion de locuitori, Moldova a devenit a treia ţară din Europa în această privinţă, după Macedonia de Nord (22,9 decese la un milion de locuitori) şi Suedia (22,2 decese la un milion de locuitori)", a notat expertul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.