Social

COMUNICAT INFORMATIV

01 iulie, 2020

S.A. „Bucuria”este de acord cu declarația domnului deputat conform căreia locuitorii Republicii Moldova, precum și toți oamenii din întreaga lume, sunt susceptibili la virusul COVID-19. Nu suntem în niciun caz „disidenți-COVID”, recunoaștem faptul că virusul este prezent, este periculos și trebuie să îl combatem. De asemenea, trebuie menționat că Rep. Moldova a devenit lideră în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare cu COVID-19 la un milion de locuitori în ultimele trei săptămâni

Angajaţii fabricii S.A. „Bucuria” pot fi, de asemenea, susceptibili la această boală, suntem oameni la fel ca toți ceilalți. Dar cu ce motiv și în ce scop a fost declarată această veste întregii țări, este încă un mister pentru noi. Este suficient ca unui simplu consumator să-i fie transmisă într-un mod provocator informația că există cazuri de COVID-19 printre angajaţii „Bucuria” și, prin urmare, nivelul vânzărilor scade brusc, eliberând piaţa pentru principalii noștri concurenți ale fabricilor de cofetării din Ucraina și Rusia. Ca și cum în aceste întreprinderi nu ar exista cazuri de infecţii COVID-19, iar angajaţii acestora ar fi complet protejați de Atotputernicul de contactarea acestei viroze.

Declarăm oficial că produsele fabricii de cofetărie S.A. „Bucuria” sunt absolut inofensive. Declarația noastră este confirmată prin certificate de conformitate şi inofensivitate emise de CMAC şi ANSA. Domnul deputat, dacă cunoştea (dar spre regretul nostru, nu cunoaşte) ce autorități controlează şi monitorizează situația epidemiologică din țară, nu trebuia decât să depună un efort şi să apeleze un număr de telefon al ANSP sau să înainteze o interpelare acestora pentru a obţine informaţii veridice despre situația reală a cazurilor de COVID-19 la orice agent economic al țării. Conducerea S.A. „Bucuria” raportează ANSP-lui online despre situația infecţiilor COVID-19 înregistrate în rândul angajaţilor întreprinderii (informaţii privind pacienții activi și plasaţi în carantină).

Menţionăm că la S.A. “Bucuria” sunt angajaţi cca 1050 persoane. Din momentul declarării stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, până în prezent,numărul angajaţilor companiei infectați cu COVID-19 este de 36 persoane, inclusiv 2 persoane s-au recuperat, - 14 persoane internate, 20 persoane asimptomatice cu tratament la domiciliu. Mai mult decât atât, majoritatea s-au contaminat cu virusul din afara fabricii, într-un moment în care a existat o perioadă de staţionare tehnică. Dar conducerea nu-și poate asuma răspunderea pentru angajații care au decis să meargă în vizite la rude sau la odihnă „la Nistru”. Atragem arenţia că în interiorul companiei nu există nici un angajat care să activeze fiind testat și confirmat pozitiv drept infectat cu Covid-19 sau cu simptome de răceală, deoarece aceasta este o infracțiune și atât conducerea fabricii, cât și toți oamenii raționali, înțeleg acest lucru!S.A. „Bucuria” respectă cu stricteţe toate recomandările şi normele emise de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova şi Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (termometria fiecărui angajat, folosirea substanţelor dezinfectante, purtarea măştilor, mănuşilor etc.).

În ceea ce privește suspendarea activității fabricii, menţionăm că în fiecare an, de-a lungul întregii istorii a 75 de ani, în luna iulie sistămactivitatea de producerepentru efectuarea reparațiilor și modernizărilor tehnice planificate. Angajații care nu sunt implicați în procesul de reparație beneficiază de concediu anual plătit. Anul acesta, ca şi în toți anii precedenți, nu este o excepție. Însă, luând în considerație situația epidemiologică din țară și diminuarea semnificativă a cererii la produsele secundare, cum ar fi produsele de cofetărie, conducerea S.A. “Bucuria” a decis să suspende activitatea de producere începând cu 19.06.2020. Astfel, începând cu 22.06.2020, cca 800 de angajați sunt în concediu anual plătit.

Atragem atenţia că, afirmaţia domnului deputat “… Administraţia a trimis aproape pe toţi salariaţii în autoizolare, din contul oamenilor…” este lipsită de logică, deoarece, autoizilarea, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, prevede achitarea din bugetul asigurărilor sociale, o indemnizaţie calculată pentru 14 zile calendaristice fiecărei personae trimise în autoizolare.

Totodată, fiind plasaţi, prin intermediul mesajului domnului deputat, într-o lumină nu prea bună, nu putem decât să profităm de această ocazie și să vă informămdespre meritele acționarilor companiei începând cu anii 2000. În ultimii 20 de ani, acționarii S.A. Bucuria au investit în companie peste 30 de milioane de dolari pe seama profitului obţinut şi nerepartizat la dividend. De-a lungul timpului, am participat șireprezentat Rep. Moldova la zeci de concursuri și expoziții importante din diverse colţuri ale lumii, fiind premiaţi cuPremiul Marele, locuri întâi şi alte nominalizări. Prioritatea companiei noastre este tocmai calitatea produselor noastre, de multe ori chiar în detrimentul profitului pentru proprii acționari.

Dorim să remarcăm că suntem una dintre puținele întreprinderi din Moldova care au majorat salariile angajaților pe timpul pandemiei. Începând cu luna martie salariile au crescut cu cca 10%, deşi, vânzările au scăzut cu 50% față de perioada similară a anului trecut și, în plus, am fost nevoiți, pentru prima dată, să distribuim dulciuri cu date cu date de valabilitate aproape de expirare din cauza lipsei cererii pentru acestea. Pentru achitarea salariior sunt utilizate sursele financiare din profitul nedistribuit acționarilor, iar S.A. Bucuria are 4.5 mii acționari minoritari rezidenţi ai rep. Moldova, precum și acționari majoritari (din Moldova, România și Rusia).

Ne dorim, foarte mult, ca domnul deputat să acorde cu adevărat asistență și susținere producătorului autohton. De exemplu, să înainteze Parlamentului o propunere de excludere a taxelor vamale la materiile prime și materialele auxiliare care nu se produc și cultivă în Rep. Moldova, contribuind astfel la reducerea costurilor de producție și stimularea vânzărilor producătorului autohton. Principalii concurenți din țările apropiate nu au nici o taxă de import pentru materii prime (produsele de cacao, grăsimi de cofetărie, nuci, pectină, agar, etc.). Ne adresăm deputaţilor din Parlament care sunt, probabil, cu adevărat interesați în dezvoltarea economică a țării și de bunăstarea cetățenilor: din ce motiv, în Rep. Moldova, sunt stimulați economic producătorii altor țări? Dulciurile producătorilor străini sunt importate în Republica Moldova fără taxe, iar S.A. Bucuria, pentru toate materiile prime şi auxiliare achită taxe. Zahărul din trestie, care din punct de vedere tehnologic, pentru industria cofetărieieste un produs de 2 ori mai ieftin și mai puțin dulce, nu este permis a fi importat în țară, deoarece piața este protejată pentru producătorii locali de zahăr. Produsul nostru Dr. Stress pe care îl produceam anterior a fost interzis de a mai fi produs de către unul dintre organele statului, dar în același timp, produsele “Eucalipt” și “Herbina” (produse de Roshen), care au pe ambalaj elementul de cruce roșie și pretind a fi cu efect de tratament, se vând în continuare pe piaţa locală. Oare așa se respectă principiul concurenței egale? Urmare a acestora consumatorii se întreabă: de ce produsele de cofetărie moldovenești sunt atât de scumpe?

Sperăm ca domnii deputați să se gândească cu adevărat la problemele producătorilor autohtoni, cel puțin în această perioadă crucială pentru Rep. Moldova, când suntem forțați de circumstanțe. De la începutul pandemiei şi până în prezent, nu am observat mare interes din partea aleșilor poporului în promovarea producătorilor autohtoni. În prezent ne salvează propriile rezerve acumulate pentru modernizare, dar utilizate în final, pentru întreţinerea curentă. Atragem atenţia că, pe parcursul ultimilor 5 ani, S.A. “Bucuria” anual transferă în buget cca 95 mln lei.

Sperăm să nu avem obstacole, ci să primim o „mână de ajutor” pentru susținerea business-uluiși așa anevoios.

Cu respect,

Consiliul de administrație al S.A. Bucuria

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.01 15:19 Eva
    De ce deputat a facut acest gest care nu este in favoarea Bucuria?
  2. 2020.07.01 15:21 David
    Vedeti ce inseamna politica murdara?
  3. 2020.07.01 15:32 Efim
    De la o mie de colaboratorii numai 32 de cazuri, - asta nu este pericul mare...
  4. 2020.07.01 15:33 Horia
    Bucuria este pentru Moldova ca un fel da gaina care ne da aur!
  5. 2020.07.01 19:29 Zinaida
    Dl Slusari tot timpu spuna numai adavarul!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.