Social

PREMIERUL A ÎNDEMNAT OAMENII SĂ NU UITE DE „VARA NEAGRĂ” A ANULUI 1949

07 iulie, 2020

Moldova nu trebuie să uite de „vara neagră” a anului 1949, când a fost cel mai mare val de deportări din ţară. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Ion Chicu luni, în mesajul prilejuit de împlinirea a 71 de ani de la al doilea val de deportări staliniste.

Potrivit agenției INFOTAG, el a amintit că, în iulie 1949, „în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată”.

„Femei, copii, bătrâni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani de zile să revină în patrie. Mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment. Cei care mai sunt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sunt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră”, a spus premierul, menţionând că această lecție de istorie ne arată că, „indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei”.

Potrivit lui, noi trebuie „să păstrăm vie amintirea trecutului prin mormintele strămoșilor noștri și luminos viitorul prin leagănele copiilor”.

„Să diminuăm populismul, luptele politice, etnice și religioase și să amplificăm omenia. De asta avem nevoie acum. Asta ne va permite să evităm pe viitor alte file negre în istoria neamului, similare tragediei din 6 iulie 1949”, a conchis premierul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.