Social

REGULILE DE INTRARE ÎN UCRAINA AU RĂMAS NESCHIMBATE, INDIFERENT DE DECIZIILE ADOPTATE DE GUVERNUL DE LA KIEV

10 august, 2020

La 22 iulie, Guvernul ucrainean a adoptat Rezoluția nr. 641 de stabilire a unor noi reguli pentru intrarea cetățenilor străini în țară. După cum informează INFOTAG, decretul a intrat în vigoare la 1 august și se aplică, printre altele, şi cetățenilor Republicii Moldova, situată în „zona roșie” a țărilor cu un nivel ridicat de răspândire COVID-19.

Conform decretului, p. 20 (3) „auto-izolare, observarea unui cetățean în legătură cu trecerea frontierei de stat (care a venit dintr-un stat sau este cetățean al unui stat cu o răspândire largă a virusului COVID-19) este încheiată în cazul unui rezultat negativ al testului pentru COVID-19 prin metoda reacției în lanț polimerice efectuată după trecerea frontierei de stat sau cel târziu cu 48 de ore înainte de trecerea acesteia. "

Directorul executiv al agenției INFOTAG, Anatol Golea, vorbește despre modul în care decretul guvernului ucrainean nu se aplică Serviciului de Grăniceri din Ucraina:

După ce am trecut testul, primind un rezultat negativ, sâmbătă am plecat spre Odessa. Am clarificat în prealabil modul de funcționare a punctelor de control, care sunt regulile, traficul etc. La punctul de control Palanca-Maiaki-Udobnoie (punctul de control comun), polițiștii de frontieră ucraineni mi-au explicat regulile „suplimentare” pe care le au doar polițiștii de frontieră: trebuie să cumpărați o cartelă SIM ucraineană chiar la punctul vamal, să descărcați aplicația „Stați acasă”, să semnați acte de autoizolare înainte de a primi un rezultat negativ al testului, să dați testul și să așteptați rezultatul în autoizolare.

Și încă ceva, trebuie să cumpărați asigurare de sănătate de la o companie ucraineană, pentru cazul în care vă îmbolnăviți de COVID-19. Întrucât asigurarea nu se vinde la acest punct de control (cel mai mare punct de control comun de la frontiera moldo-ucraineană, pentru reparația căruia, acum doi ani, au fost cheltuiți peste 6 mil. de euro cu doi ani), mi s-a propus să trec prin cel mai apropiat punct de control - Tudora-Starokazachye. Asigurarea este obligatorie; teoretic, ea poate fi cumpărată on-line, dar am decis să merg la punctul de control indicat, situat la doar 15 km distanță.

În acest punct de control, polițistul de frontieră și vameșul mi-au explicat din nou regulile deja cunoscute. Angajații de aici știu despre decretul pe care l-am imprimat din timp în limba ucraineană, dar refuză să îl citească.

„Avem acest decret guvernamental, dar nu este pentru noi. Iar noi ne ghidăm de ordinele interne ale Serviciului Grăniceri. În fiecare dimineață, la volantă, ni se spune: nimic nu s-a schimbat - tot ce a fost înainte de 1 august rămâne în vigoare. Autozolarea rămâne obligatorie, în ciuda testului pe care l-ați trecut ”, a explicat grănicerul.

În același timp, persoanele de serviciu de la punctul de control își fac munca: documente, cartelă SIM, verificarea funcționalității aplicației. Toate acestea durează de la 30 de minute la o oră per mașină, în funcție de numărul de pasageri. Mai departe, funcționarea aplicației este controlată de poliție, care aplică, de asemenea, amenzi în cazul încălcării regimului de autoizolare. Sfârșitul autoizolării are loc automat, în momentul în care clinica locală informează poliția despre rezultatul negativ al testului vizitatorului.

Prietenii care au vizitat deja Ucraina mi-au comunicat următoarele:

- se întâmplă adesea ca testele să nu iasă din prima, trebuie să-l dai din nou (primul test costă de la 1500 la 2000 grivne (aproape de două ori mai scump decât la Chișinău, al doilea test este gratuit, dar durează mult timp);

- o parte semnificativă a testelor poate arăta un rezultat greșit (până la 30%);

- riscul de infectare la trecerea testului este destul de mare. Spre deosebire de Chișinău, măsurile de precauție în clinici sunt foarte aproximative. Acest lucru se poate observa deja din punctul de control de la intrarea în țară: la două puncte de control am văzut câteva zeci de angajați - niciun grănicer sau ofițer vamal din Moldova nu era fără mască și nici un reprezentant al Ucrainei nu purta mască.

Când am întrebat dacă medicii ucraineni recunosc rezultatele testelor efectuate în Moldova cu mai puțin de 48 de ore înainte de trecerea frontierei, polițiștii de frontieră nu au putut să răspundă. Ținând cont că vorbim despre Odesa, răspunsul „cu întrebare la întrebare” este evident - ce cetățean din Odesa va refuza oportunitatea de a face bani din acest test ?! Întrebarea ce se va întâmpla dacă rezultatul testului din Odessa se dovedește a fi pozitiv, a rămas și ea fără răspuns. Grănicerii și ofițerii vamali răspund numai de ei înșiși.

Având în vedere toate aceste circumstanțe, am decis să nu-mi mai ăncerc norocul , ci să mă întorc la Chișinău. La vama moldovenească nimeni nu a părut surprins de acest lucru. Angajații au spus că în ultimele 15 ore, 13 mașini au mers în direcția Ucrainei, dintre care opt s-au întors imediat. Pasagerii lor de asemenea nu erau de acord cu autoizolarea în Ucraina. Cu atît mai mult că pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova se spune că „cetățenii care au efectuat testul cu mai puțin de 48 de ore înainte de trecerea frontierei cu Ucraina nu ar trebui să fie puși în carantină”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.