Social

UNIRE ȘI COOPERARE PENTRU A CONSTRUI O COMUNITATE UMANĂ CU UN DESTIN COMUN

20 august, 2020

Autor: Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, d-nul Zhang Yinghong

Confruntându-ne cu epidemia răspândită prin toată lumea, cum putem învinge virusul cât mai curând posibil și să scoatem economia mondială dintr-o recesiune profundă? Aceasta este problema de care toată lumea este cea mai preocupată la momentul de față.

Provocările globale necesită eforturi comune ale comunității internaționale și nicio țară nu poate face față în singurătate. După cum a subliniat președintele chinez Xi Jinping, dacă este vorba de confruntarea epidemiei sau de restabilirea economiei, este necesar să urmăm drumul solidarității și cooperării și să aderăm la multilateralism. Promovarea interconectării și respectarea deschiderii și incluziunii sunt singura modalitate de a face față crizelor globale și de a realiza o dezvoltare durabilă, iar cooperarea internațională în cadrul inițiativei „O Centură, Un Drum” poate juca un rol important.

În lupta contra epidemiei, partenerii pe traseul „O Centură, Un Drum” au oferit un sprijin valoros Chinei la începutul epidemiei, iar China a demonstrat reciprocitate. Până în prezent, a oferit asistență anti-epidemică pentru 122 de parteneri și a trimis echipe medicale în 25 de țări de-a lungul traseului pentru a împărtăși fără ezitare experiența de prevenire și control al epidemiei, precum și diagnostic și tratament cu toate țările. De la izbucnirea epidemiei COVID-19, trenurile China-Europe Express din Asia și Europa s-au bazat pe numeroasele sale avantaje, iar volumul lor de trafic și de marfă a crescut împotriva tendinței, devenind „păzitorul” lanțului de aprovizionare global. În prima jumătate a acestui an, numărul total de trenuri de marfă China-Europa a fost de 5.122, o creștere anuală de 36%, iar volumul total de mărfuri transportate a ajuns la 461.000 containere, o creștere de 41% comparativ cu anul trecut. La sfârșitul lunii iulie, peste 1.000 de trenuri au fost expediate timp de trei luni consecutive, iar timp de cinci luni consecutive a fost atinsă o creștere de două cifre. Aceasta a adus o contribuție pozitivă la stabilizarea lanțului internațional de aprovizionare logistică și la promovarea cooperării internaționale pentru prevenirea epidemiilor. În prima jumătate a acestui an, trenurile de marfă China-Europa au transportat 3,67 milioane de piese și 27 de mii de tone de materiale anti-epidemice pentru cooperare internațională, devenind un „tunel al vieții” și o „verigă a destinului” pentru țările care luptă împotriva epidemiei împreună. În primul trimestru al acestui an, investițiile Chinei în țările partenere a inițiativei „O Centură, Un Drum” au depășit tendința și au crescut cu 11,7%, iar comerțul a crescut cu 3,2%, oferind țărilor un impuls puternic pentru a depăși epidemia și pentru a-și recupera economiile. În prezent, China face constant progrese noi în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor în colaborare cu Germania și Regatul Unit. „O Centură, Un Drum” devine un calea de cooperare, sănătate, refacere și creștere.

Momentele mari dau inevitabil naștere unor idei minunate. În fața unei situații internaționale incerte, președintele Xi Jinping înțelege profund tendințele de dezvoltare la nivel mondial, înțelege cu exactitate legile dezvoltării sociale umane și a prezentat o serie de idei, propuneri și inițiative noi, precum construirea „O Centură, Un Drum” și promovarea unei comunități umane cu un destin comun. Aceste idei, propuneri și inițiative noi au modelat și validat „gândirea diplomatică Xi Jinping”, care nu numai că are caracteristici chineze distincte, dar conține și valori umane comune și reunește cel mai mare factor comun pentru oamenii din toate țările pentru a construi o lume mai bună împreună.

Practica luptei globale împotriva epidemiei de COVID-19 a arătat că umanitatea este o comunitate care împărtășește soarta și tristețea și doar sprijinul reciproc, solidaritatea și cooperarea sunt calea potrivită de a depăși criza. Suntem pregătiți să lucrăm cu toate părțile, inclusiv Republica Moldova, pentru a construi calitativ „O Centură, Un Drum” și a contribui în comun la constituirea unei comunități umane cu un destin comun, a contribui mai mult la comunitatea internațională, a face față riscurilor și provocărilor și a realiza o dezvoltare comună.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2020.08.20 16:26 Larisa
    Ce pot sa spun. este pozitia dreapta si corecta!
  2. 2020.08.20 16:28 Leila
    Cum noi cu China putem sa fim egal, eu nu stiu!
  3. 2020.08.20 16:29 Efim
    Imi place tare pozitia Chinei in lume si pozitia acest diplomat chinez...
  4. 2020.08.20 17:49 Octavian
    Este corecta pozitia Chinei? avind in vederea potential care are ea...
  5. 2020.08.21 09:48 Stepan
    SUA nu dau voe ca China sa esa la prim plan in lume...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.