Social

A FOST PUBLICAT UN EXTRAS AL DECIZIEI PRIVITOARE LA FOSTUL DIRECTOR SIS ÎN CAZUL DEPORTĂRII PROFESORILOR TURCI

16 septembrie, 2020

Judecătoria Buiucani din Chișinău a confirmat că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost amendat doar în dosarul penal pentru expulzarea ilegală a șapte profesori turci din Moldova.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, la cererea Procuraturii Generale, instanţa a publicat un extras al deciziei sale, care a fost secretizat după finalizarea examinării cazului, în iulie 2020.

Potrivit acestei decizii, Vasile Botnari a fost amendat cu 88 de mii de lei. De asemenea, i s-a interzis să ocupe funcții de conducere timp de cinci ani. În plus, Botnari a rambursat plățile către bugetul de stat, în valoare de 125.000 de euro (despăgubiri pentru familiile victimelor, conform deciziei CEDO) și 348.432 lei (plata pentru avionul pe care au fost trimiși acasă cetățenii turci).

Verdictul secretizat a avut o mare rezonanță, deoarece reprezentanții societății civile consideră că decizia instanței este prea blândă.

Procurorul de caz a solicitat pentru Botnari o pedeapsă mult mai severă, și anume, 3 ani de închisoare. Cu toate acestea, sentința nu a fost atacată de către procuror în termenul prevăzut de lege.

În contextul cerințelor pentru acțiunile procurorului de caz, s-a decis efectuarea unei anchete interne, în cadrul căreia vor fi stabilite în mod obiectiv toate circumstanțele de fapt ale cauzei, ținându-se seama de principiul independenței procesuale a procurorului public și de responsabilitatea acestuia.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.