Social

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII CONSIDERĂ RESTRICȚIILE ÎN LEGĂTURĂ CU COVID-19 POT FI ÎNĂSPRITE, DAR NU SE VA IMPUNE CARANTINĂ

23 septembrie, 2020

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, consideră că restricțiile legate de COVID-19 pot fi înăsprite, dar nu va fi introdusă carantina. Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, ea a spus aceasta marți seara în cadrul programului „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR-Moldova.

„Putem reveni la unele limitări mai stricte dacă situația epidemiologică nu va fi favorabilă. Din punct de vedere epidemiologic, vorbim despre anumite aspecte, precum menținerea distanței fizice, purtarea măștilor, apelul către cetățeni de a evita transportul public, dacă este posibil. Este vorba de monitorizarea acestui proces de către autorități”, a spus Dumbrăveanu.

Potrivit ministrei, deteriorarea situației epidemiologice şi răspândirea virusului se datorează faptului că populația nu respectă restricțiile, care totuşi nu au fost anulate.

„Avem în continuare restricții privind aflarea copiilor pe terenurile de joacă și aglomerările de oameni. Există multe alte restricții pe care nimeni nu le respectă. Ministerul Afacerilor Interne nu poate merge la nesfârșit cu bastonul, poliția nu ar trebui să emită în mod constant amenzi, la acest proces de prevenţie ar trebui să participe şi autoritățile publice locale”, a spus ministrul.

În opinia ei, este de asemenea imposibil să se introducă carantina la Chișinău sau în alte localităţi mari unde răspândirea virusului este masivă.

„Nu are sens să introducem măsuri restrictive în întreaga republică dacă situația din anumite zone nu creează îngrijorare. Măsurile restrictive la nivel național vor afecta procesul de educație și mediul de afaceri. Nu putem provoca un colaps economic”, susţine Dumbrăveanu.

Ea a reamintit că există o serie de reguli, coduri de alertă, prevăzute pentu pregătirea și răspunsul la infecția COVID-19: galben, portocaliu și roșu.

"Fiecare cod are indicatori pentru declararea carantinei. Ce înseamnă carantina care a fost stabilită în unele localități? Aceasta implică restricționarea accesului în unitatea administrativ-teritorială corespunzătoare. Nu este vorba doar de restricționarea deplasărilor populației, ci și de accesul la unitatea administrativ-teritorială. Nu avem spitale specializate la nivel local și nu vorbesc doar despre profilul COVID. Există și traumatologie la Chișinău, există și operații planificate. Vorbesc doar din punctul de vedere al sistemului de sănătate. Introducerea carantinei la Chișinău este practic imposibilă”, a subliniat Dumbrăveanu.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.