Social

PROCURORUL GENERAL: PIAȚA JOCURILOR DE NOROC DIN MOLDOVA A FOST MONOPOLIZATĂ ÎN INTERESUL UNUI GRUP DE OAMENI CARE AU FOLOSIT SCHEME DUBIOASE

22 octombrie, 2020

Piața jocurilor de noroc din R. Moldova a fost monopolizată la sfârșitul anului 2016 în interesul unui grup de oameni (inclusiv companii străine), care foloseau scheme dubioase sub acoperirea liderilor informali ai Guvernului de atunci, – a declarat joi într-un briefing, procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui, compania Loteria Națională a Moldovei (creată pe principiile parteneriatului public-privat) a devenit, după întreprinderea de stat „Metalferos”, o altă structură economică controlată de Vlad Plahotniuc.

„La finele anului 2016, liderii neformali ai guvernării de la acea vreme, au decis să ”asaneze moral” națiunea și au anunțat despre interzicerea industriei jocurilor de noroc. Mai târziu, însă, s-au răzgândit și au decis că domeniul trebuie să devină monopol de stat. S-a sfârșit toată epopeea cu trecerea acestui sector al economiei către un parteneriat public-privat. Prin urmare, au fost operate anumite modificări legislative. După care, la nivel de Guvern și instituții cointeresate, a fost aprobată toata baza normativă corespunzătoare. Ministerul Economiei și Infrastructurii a „aranjat” condițiile tehnice pentru potențialii parteneri, astfel încât, de la bun început, să fie excluse din acest sector companiile autohtone. Evident că, toate condițiile au fost ajustate pentru o companie concretă, rezultatele concursurilor fiind previzibile”, consideră Stoianoglo.

El a menționat că, deși conform clauzelor contractuale la repartizarea veniturilor din implementare, Loteria Națională a Moldovei urma să beneficieze de 75% din venituri, iar partenerul privat 25%, în realitate, conform estimărilor specialiștilor,raportul de repartizare a profitului din activitatea de organizare și desfășurare a loteriei este de 11,4% - statul și 89,6 % - partenerul privat, întrucât Loteria Națională a Moldovei suportă costul serviciilor de distribuție și cheltuieli pentru fondul de câștiguri.

„În intervalul noiembrie 2018 - mai 2019 din vânzarea biletelor de loterie au fost încasate mijloace bănești în sumă de 325,98 mil. de lei, din care, 39,5 mil. de lei au revenit Loteriei Naționale a Moldovei, iar partenerului privat circa 81,5 mil. de lei. La fel, dezavantajarea Loteriei Naționale a Moldovei se atestă și în sectorul automatelor de joc, fiindu-i atribuit un volum mai mare de obligații și cheltuieli comparativ cu cele ale partenerului privat, iar cota-parte din totalul venitului brut al jocului care revine Loteriei Naționale a Moldovei este de 51%. Astfel, rezultă că, pentru anii 2017-2019, bugetul public a ratat venituri de circa 400 mil. de lei”, a spus Stoianoglo.

Ca urmare a celor stabilite, Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul abuzului de serviciu, comis cu participație, de către persoane publice, în interes material personal sau în interesul terților, manifestat prin atribuirea în beneficiul unor companii străine, conform schemelor dubioase, a domeniului jocurilor de noroc, soldat cu prejudicierea bugetului public național.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.22 17:01 Maria
    Asa si trebue dl procuror!
  2. 2020.10.22 17:06 Stas
    Cam tirziu ei deja a luat un miliard de lei...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.