Social

COMISIA ELECTORALĂ CENTRALĂ NU A PERMIS EFECTUAREA SONDAJUL EXIT-POLL PRIN TELEFON

29 octombrie, 2020

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a permis efectuarea sondajului exit-poll prin telefon în ziua alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie. Surse din cadrul CEC au relatat pentru agenţia INFOTAG că efectuarea unui astfel de sondaj prin telefon reprezintă o încălcare a secretului votării.

"Secretul votării este o garanţie a unei exprimări libere a alegătorului în baza căreia se deleagă şi se formează puterea în stat, iar numerele de telefon (cel puţin o parte) sunt personalizate. Această metodă de desfăşurare a sondajului prezintă riscul compromiterii caracterului secret al votului, adică alocarea opţiunii expuse de alegător cu numărul de telefon fiind identificabilă personalitatea acestuia", menţionează CEC.

La fel, în înştiinţarea prezentată Comisiei, nu sunt prezentate date despre metodologia cercetării (vârstă, sex, repartizare geografică), criterii indispensabile unei astfel de cercetări. În acest context, CEC menţionează că "chestionarea alegătorilor la ieşirea din secţia de votare (exit-poll clasic) nu poate fi echivalată cu efectuarea acestuia prin intermediul telefonului".

"CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea exerciţiu şi atenţionează instituţiile mass-media care intenţionează să prezinte informaţii cu privire la sondajul desfăşurat. Comisia îşi rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului şi organele de drept pentru a documenta şi investiga cazul", menţionează CEC.

Anterior, Institutul de Politici Publice şi asociaţia "WatchDog.MD" şi-au exprimat intenţia de a realiza un sondaj de tip exit-poll în ziua alegerilor prezidenţiale. Iniţiatorii au menţionat că, din cauza pandemiei, sondajul nu va fi organizat tradiţional, prin chestionarea alegătorilor la ieşirea din secţiile de votare, ci prin telefon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.