Social

PENTRU A EVITA ORICE SPECULAȚII ȘI INTERPRETĂRI, ORGANIZATORII EXIT-POLL-ULUI AU DECIS SĂ SCHIMBE DENUMIREA SONDAJULUI ÎN „AFTER POLL”

30 octombrie, 2020

Organizatorii sondajului telefonic exit-poll, din ziua alegerilor prezidențiale (Comunitatea „WatchDog.md”, Institutul de Politici Publice (IPP), pentru a evita orice speculații și interpretări, au decis să ofere sondajului denumirea generică de „After Poll”. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru este menționat într-un comunicat de presă al organizatorilor.

„Având în vedere diferențele de metodă de colectare a răspunsurilor, pentru a evita orice speculații și interpretări, am decis să oferim sondajului denumirea de „After Poll”, se arată în comunicat.

Sondajul se va desfășura pe 1 noiembrie, între orele 12: 30 și 21:30, în rândul cetățenilor cu vârsta peste 18 ani și cu drept de vot, aflați în Republica Moldova. În condițiile pandemiei, sondajul va fi organizat telefonic. Eșantionarea respondenților este aleatorie. Rata de eroare nu va depăși 1,55%.

Se preconizează, ca în cadrul sondajului să fie chestionate circa 4 mii de persoane, care vor fi întrebate, dacă au participat la alegeri și pentru cine au votat. De asemenea, respondenții vor preciza vârsta, sexul, limba de comunicare și zona de reședință (oraș sau sat). Nu vor fi puse întrebări cu privire la nume și prenume, adresă și alte date cu caracter personal.

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a oferit permisiunea de a desfășura un astfel de sondaj (ceea ce este obligatoriu conform legii), mai mult, aceasta a subliniat că „efectuarea unui astfel de sondaj prin telefon este o încălcare a secretului votării”.

„CEC nu a autorizat exercitarea unui asemenea exercițiu și atenționează instituțiile mass-media care intenționează să prezinte informații cu privire la sondajul desfășurat. Comisia își rezervă dreptul de a sesiza Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, Consiliul Audiovizualului și organele de drept pentru a documenta și investiga cazul”, se arată într-o declarație a CEC-ului.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.10.30 14:39 Ana
    Era buna idea pacat ca CEC nu a dat acordul...
  2. 2020.10.30 14:42 Nina
    Acest after poll a fost pentru sustinerea Sandu si Usatii, precis!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.