Social

COMISIA DE LA VENEŢIA A EMIS UN AVIZ LA PROIECTUL DE MODIFICARE A CONSTITUŢIEI

18 noiembrie, 2020

Comisia de la Veneţia şi Directoratul General al Drepturile Omului şi Statul de Drept al Consiliului Europei au prezentat un aviz, în regim de urgenţă, la solicitarea Curţii Constituţionale, privind proiectul Guvernului de modificare a Constituţiei în partea ce ţine de sistemul judecătoresc.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat de presă al Ministerului de Justiţie, în avizul său, Comisia de la Veneţia şi Directoratul au abordat trei întrebări juridice expuse în contextul proiectului de amendamente constituţionale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, în special ce ţin de mandatul profesorilor titulari-membri ai CSM.

Comisia de la Veneţia prin Amicus Curiae a reiterat că mandatul profesorilor titulari în exerciţiu la data intrării în vigoare a prezentei legi urmează să fie confirmat pentru o perioadă de şase ani în total, cu votul a trei cincimi din deputaţii aleşi. În circumstanţele specifice din Republica Moldova, modelul confirmării unice cu un nivel înalt de susţinere ar putea asigura o bună tranziţie către o autoritate cu un mandat cu mai multă independenţă faţă de politic în viitor.

Totodată Comisia şi Directoratul au accentuat că atâta timp cât se garantează continuitatea exerciţiului mandatelor într-o manieră echilibrată şi cu o afectare minimă a intereselor care ar putea fi puse în joc în perioada tranziţiei, proiectul Articolului II (3) nu este disproporţionat în sensul că acesta ar putea fi considerat în mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil între două interese conflictuale - securitatea mandatului profesorilor titulari - membri ai CSM şi necesitatea de a menţine ordinea publică.

Referitor la aspectul ce ţine de măsura tranzitorie care interferează cu dreptul la viaţa privată a profesorilor titulari-membri ai CSM, garantat de Articolul 8 al CEDO, Comisia şi Directoratul conchid că eşecul confirmării nu ar avea nici o implicare pentru reputaţia şi integritatea lor. Profesorii titulari - membri ai CSM, care sunt profesori universitari titulari îşi vor menţine carierele lor în calitate de avocaţi şi cadre universitare, iar poziţiile lor de membri ai CSM, oricât de importante şi prestigioase acestea ar putea fi în comunitatea juridică şi indiferent cum ar putea fi percepute şi evaluate de către ei înşişi, nu se referă la sfera principală a activităţii lor profesionale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.11.18 12:00 Elena
    Noi toti facem corect, sa ascultam ce ne propun cei de la Venetia si UE.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.