Social

DIPLOMAȚII MOLDOVENI VOR FI PRIVAȚI DE PRIVILEGII LA IMPORTUL DE MAȘINI LA FINALIZAREA MISIUNII LOR ÎN STRĂINĂTATE

01 decembrie, 2020

Diplomații moldoveni vor fi privați de privilegii la importul de mașini la finalul misiunii lor diplomatice în străinătate. Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru este prevăzut în proiectul politicii bugetar-fiscale și în legea bugetului pentru anul următor.

Prezentând proiectului de lege în cadrul ședinței Guvernului luni seară, vicepremierul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a menționat că până acum toți diplomații care s-au întors în Moldova după finalizarea misiunii în străinătate aveau dreptul de a cumpăra și importa o mașină în țară pentru uz personal fără a plăti accize.

„Experiența arată că această măsură a fost nejustificată. În majoritatea cazurilor, mașinile au fost aduse nu pentru uz personal, ci pentru vânzare ulterioară”, a spus Pușcuța.

Premierul Ion Chicu a susținut inițiativa Ministerului Finanțelor.

„Potrivit calculelor, acest beneficiu a costat bugetului până la 40 mil. de lei pe an (aproximativ 2 mil. de euro). Credem că este mai bine să ne ajutăm diplomații în îmbunătățirea condițiilor de trai în străinătate, precum și în achiziționarea și construcția de clădiri ale misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova, pentru a deține și nu a închiria spații”, a spus Chicu, menționând că în acest scop sunt prevăzute fonduri în bugetul de stat pentru anul viitor.

În prezent, diplomații care la sfârșit de mandat se întorc în Moldova au dreptul de a aduce o mașină fără a plăti accize și alte taxe atât în țara în care au activat, cât și acasă. De regulă, diplomații aduc mașini de lux scumpe, economisind zeci de mii de euro la accize. Ulterior, ei revând aceste mașini oamenilor de afaceri înstăriți.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.02 09:37 David
    Zdorovo, cito diplomatam zacrili etu cormuscu!
  2. 2020.12.02 09:39 David
    Nu cred ca asa propunerea este corecte.
  3. 2020.12.02 09:50 Ozea
    Este normal, asa si trebue!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.