Social

FERMIERII AU DESFĂŞURAT O ACŢIUNE DE PROTEST LÂNGĂ CLĂDIREA GUVERNULUI

03 decembrie, 2020

Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, de comun cu Comitetul Coordonator al agricultorilor protestatari şi alte asociaţii profesionale ale agricultorilor, au desfăşurat, miercuri, o acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în faţa sediului Guvernului.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, fermierii îşi exprimă "nemulţumirea faţă de atitudinea iresponsabilă a autorităţilor statului în raport cu problemele cu care se confruntă ei, urmare a secetei fără precedent, a problemelor provocate de pandemia COVID-19 şi a exodului forţei de muncă din sate".

La protest au participat câteva zeci de persoane.

Principala cerere a fermierilor a fost anularea uneia dintre măsurile propuse de Guvern în proiectul de politică fiscală pentru anul viitor, şi anume, majorarea cotei TVA de la 8% la 12% la produsele agricole.

Potrivit producătorului agricol, Sergiu Stefanco, o astfel de măsură este benefică doar companiilor mari care se concentrează pe export şi import, dar nu şi fermelor mici şi mijlocii.

"Ca urmare a aplicării acesteia, ar trebui să ne aşteptăm la un nouă exod al populaţiei. Nu mai avem nimic de făcut decât să închidem tot şi să plecăm în străinătate", a spus el.

Director executiv al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzenco, consideră, de asemenea, că punerea în aplicare a unei astfel de politici "va majora povara fiscală asupra fermierilor aflaţi în situaţie după un an secetos, precum şi va spori preţurile la produsele agricole, ceea ce va afecta nu doar fermierii, ci şi bugetul".

Organizatorii protestului intenţionează să discute aceste subiecte cu fracţiunile parlamentare pentru a "împiedica adoptarea documentului într-o astfel de formulare". Fermierii ameninţă cu noi proteste "dacă nu sunt audiaţi".

De asemenea, într-o declaraţie, votată în PMAN, fermierii au solicitat, Parlamentului să oblige Executivul să asigure compensaţii agricultorilor afectaţi de secetă.

"Să indefinite mijloace financiare pentru majorarea semnificativă a Fondului de subvenţionare şi să purceadă la alocarea subvenţiilor directe în agricultură. Să identifice mijloace pentru restituirea accizelor la motorina procurată şi utilizată în agricultură. Să nu permită majorarea presiunii fiscale pe producătorii agricoli şi persoanele fizice din agricultură", se menţionează în declaraţia agricultorilor.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.