Social

CONCEPTUL DE REDUCERE A RISCURILOR - O NOUĂ STRATEGIE DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUTUNULUI CARE CÂȘTIGĂ TOT MAI MULTĂ POPULARITATE

29 decembrie, 2020

În 1980, Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a adoptat Conceptul de Reducere a riscurilor pentru a micșora rata mortalității în rândul persoanelor dependente de droguri și a celor seropozitive. În acea perioadă, a fost introdus pentru prima dată un program de terapie de substituție cu metadonă, au apărut primele centre de reabilitare pentru dependenții de droguri și au fost organizate puncte de distribuire a seringilor sterile. Programul a fost unul de succes, întrucât prin intermediul conceptului implementat, țara a reușit să atingă cea mai scăzută rată a mortalității în rândul dependenților de droguri. Datorită exemplului Marii Britanii, întreaga lume a aflat că ideea de „Reducere a riscurilor” funcționează. În prezent, Marea Britanie este una dintre primele țări care au început să introducă Conceptul de Reducere a riscurilor asociate fumatului, datorită căruia numărul de fumători din țară scade.

Ce înseamnă conceptul de “Reducere a riscurilor”?

Reducerea riscurilor este un set de principii, reglementări și măsuri care vizează minimizarea riscurilor pentru sănătatea umană, prin furnizarea unor forme mai sigure de produse nesănătoase sau prin promovarea unor comportamente mai puțin riscante, în locul interzicerii acestora.

Conceptul de reducere a riscurilor ajută oamenii să diminueze problemele asociate consumului de droguri, alcool și țigări în contextul utilizării continue a acestora în întreaga lume.

Alexei Bandatii, psihiatru narcolog al Dispensarului Narcologic Republican, susține că experții nu pot impune oamenii să renunțe la obiceiurile proaste, dar îi pot ajuta să evite unele riscuri. „Cred că Conceptul de Reducere a riscurilor este foarte relevant în domeniul sănătății publice globale, pentru că se concentrează pe utilizarea produselor mai sigure. Să luăm ca exemplu alcoolul. Unii oameni beau alcool surogat sau fals, ceea ce poate fi foarte dăunător sănătății lor. Prin urmare, țările din întreaga lume încearcă să se asigure că pe piață sunt prezentate numai produse certificate și de calitate. Un alt exemplu este conducerea automobilului, deoarece și această activitate poate fi periculoasă. Pentru a face șofatul mai sigur, au fost introduse anumite reguli obligatorii: utilizarea centurilor de siguranță, limită de viteză, airbag-urile”, a subliniat Alexei Bandatii.

La summit-ul științific desfășurat în luna decembrie în Marea Britanie, subiectul căruia a fost dedicat în întregime țigărilor electronice, experți din trei proiecte pentru renunțarea la fumat au făcut schimb de experiență cu privire la aplicarea Conceptului de „Reducere a riscurilor”. Părerile experților s-au intersectat la un punct comun principal: lumea intră într-o nouă eră de luptă împotriva tutunului, în care oamenii renunță la fumat cu succes. Asta, datorită tranziției către produsele mai sigure de nicotină și, ulterior, renunțării complete la nicotină. În timpul aplicării conceptului de reducere riscurilor, în Marea Britanie a fost posibilă scăderea numărului de fumători cu peste 50%.

„În Moldova, terapia compensată de polița de asigurare medicală obligatorie include terapia cu laser, acupunctura, psihoterapia individuală și cea de grup. NRT (terapia de înlocuire a nicotinei) nu este asigurată de poliță, dar și eficacitatea sa este discutabilă, întrucât în acest caz, administrarea de nicotină are loc într-un mod complet diferit și acest lucru îl lipsește pe fumător de sentimentul de „satisfacție”, a spus Alexei Bandatii.

Pe piața noastră există sisteme de încălzire a tutunului care reprezintă o alternativă mai puțin dăunătoare pentru fumătorii adulți care, din diverse motive, nu pot renunța la fumat. Anul acesta, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a autorizat vânzarea sistemului electronic de încălzire a tutunului ca produs de tutun cu risc redus. FDA a constatat că „cercetările științifice au arătat că o tranziție completă de la țigările convenționale la utilizarea sistemului IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la substanțe chimice dăunătoare sau potențial periculoase”. La fel, în Republica Moldova se vând și țigări electronice, dar aceste produse nu sunt reglementate în niciun fel.

„Sarcina oricărui specialist practician este de a oferi asistență profesională pacientului său. În cazul meu, asta înseamnă să ajut pacientul să renunțe la fumat cât mai curând posibil. Deoarece acest lucru este foarte dificil, iar fumătorii se întorc foarte des la dependența lor, merită să abordăm și alte tactici. Principiul de reducere a riscurilor este funcțional și eficient. După 2021, în Moldova va fi aprobat un nou Program Național pentru Controlul Tutunului . Consider că, Conceptul de Reducere a riscurilor ar trebui să devină parte componentă a acestuia și să fie implementat la nivel de stat, pentru a contribui la reducerea bolilor cauzate de fumat și pentru a ajuta un număr cât mai mare de fumători să renunțe complet la produsele care conțin nicotină", a subliniat medicul.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2020.12.29 17:52 Aniuta
    Fara ajutorul statu problema nu poate sa fie rezolvata in Moldova.
  2. 2020.12.29 17:53 Zosim
    La noi in Moldova prea putin sunt oameni si specialistii care sa lupta inpotriva fumatului.
  3. 2020.12.29 17:55 Ilies
    Despre ce vorbiti? Pentru lupta efectiva noi in primul rind nu avem medici calificativ care stiu cum sa promoveze cele mai efective metode inpotriva fumatului.
  4. 2020.12.29 18:02 Valentin
    Eu sunt impresionat ca in Marea Britanie a fost posibilă scăderea numărului de fumători cu peste 50%.Poate asa ceva este real si la noi in Moldova?
  5. 2020.12.29 18:06 Lidia
    Vse tabacinie izdelia vesima soblaznitelinie, poetomu liudi ne mogut sovladati s soboi.
  6. 2020.12.30 08:45 Fima
    Eu stiu bine ca asta dauneaza sanatatea mea si punct!
  7. 2020.12.30 08:47 Victor
    „În Moldova, terapia compensată de polița de asigurare medicală obligatorie include terapia cu laser, acupunctura, psihoterapia individuală și cea de grup". Socot ca asa ceva trebue schimbate in mod de urgent!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.