Social

​MEDICII DIN MOLDOVA VOR FI INSTRUIŢI PRIVIND APLICAREA VACCINULUI CONTRA COVID-19

12 ianuarie, 2021

Reprezentanții tuturor instituțiilor medicale din Moldova vor participa la instruiri privind utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19, care vor avea loc cu asistența Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în perioada 13-14 ianuarie online.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat pentru INFOTAG că această instruire este necesară pentru „a asigura distribuția, depozitarea și utilizarea corectă a vaccinului, precum și acțiunile necesare după imunizare în caz de posibile efecte secundare”.

În plus, în cadrul mecanismului de răspuns la COVID-19 al Fondului Global a fost solicitată achiziționarea a încă patru congelatoare, care urmează să sosească până la sfârșitul lunii ianuarie.

De îndată ce vaccinurile ajung în țară (prima expediere este așteptată la sfârșitul lunii ianuarie), medicamentele vor fi plasate în depozitul Agenției Naționale de Sănătate Publică. Transferul vaccinului către unitățile de îngrijire a sănătății se va realiza prin intermediul unor containere speciale și a unui frigider. Vaccinul va trebui administrat într-un timp scurt: nu mai mult de 120 de ore din momentul în care este introdus în frigider.

Ministerul Sănătății a menționat în special că vaccinarea va fi efectuată gratuit și strict pe bază voluntară. Înainte de vaccinare, fiecare persoană își va confirma consimțământul în scris și va fi informată despre o posibilă reacție adversă. În cazul apariţiei oricăror probleme, aceasta va avea acces gratuit la servicii medicale și garanții de protecție socială, în conformitate cu cadrul de reglementare existent.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.12 16:34 Dumitru
    Noi asteptam vaccina fara plata da trebue si sa cumparam, macar 700 000 de doze.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.