Social

EXPERŢII AU EVALUAT ASPIRAŢIILE MOLDOVEI LA NATO

28 ianuarie, 2021

Experţii moldoveni Viorel Cibotaru şi Victor Josu au evaluat aspiraţiile Moldovei la NATO drept "prioritate".

Potrivit INFOTAG cu referire la ediţia rusă Vzglyad (vz.ru), fostul ministru al apărării Cibotaru a declarat presei occidentale că "asocierea Moldovei cu NATO este o garanţie a protejării ţării împotriva ameninţărilor din partea Rusiei".

"Nu suntem încă membri ai alianţei, dar cooperăm strâns cu aceasta, precum Suedia şi Finlanda, care nu sunt incluse în mod oficial în Alianţă. În parteneriat cu NATO, Moldova creează sisteme pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor omului, a pieţei libere şi a altor valori de bază care există în spaţiul Alianţei Nord-Atlantice", a spus Cibotaru.

În opinia sa, "Articolul 11 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede neutralitatea permanentă a republicii şi inadmisibilitatea prezenţei forţelor armate străine în ea, şi-a pierdut semnificaţia iniţială".

Cibotaru a subliniat că Moldova a adoptat Constituţia în 1994, când lumea se afla într-o situaţie geopolitică complet diferită.

"Astăzi, cuvântul "neutralitate" din Constituţie opreşte dezvoltarea statutului Moldovei ca parte a comunităţii civilizate europene", a spus el.

Politologul Victor Josu a spus că administraţia preşedintelui Maia Sandu va face presiuni pentru o asociere cu Alianţa, indiferent de opinia publică din ţară, precum şi prevederea Constituţiei Republicii Moldova privind neutralitatea.

Josu a reamintit, de asemenea, că în perioada preşedintele Igor Dodon, care era considerat prorus, un consilier al ministrului apărării, Victor Gaiciuc, era cetăţean american.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.01.28 11:51 Fima
    Daca noi intrem la NATO ce o sa fie cu Transnistria? Aici apara intrebarea mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.