Social

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A DECLARAT NECONSTITUŢIONALĂ HOTĂRÂREA PARLAMENTULUI CU PRIVIRE LA NUMIREA A PATRU MEMBRI AI CSM

11 iunie, 2021

Curtea Constituţională (CC) a declarat neconstituţională hotărârea Parlamentului cu privire la numirea a patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit agenţiei INFOTAG, CC a luat o decizie ca răspuns la demersul deputaţilor Partidului "Acţiune şi Solidaritate" (PAS) Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca din 28 octombrie 2020.

Autorii sesizării i-au solicitat Curţii să verifice constituţionalitatea Legii contestate inclusiv prin prisma viciilor procedurale admise de Parlament la adoptarea ei. Potrivit autorilor, viciile constau în lipsa transparenţei decizionale determinată de lipsa consultărilor publice prealabile şi de lipsa recepţionării avizelor necesare. Mai mult, unul dintre autori a invocat în cadrul şedinţei publice a Curţii că Hotărârea Guvernului de adoptare a proiectului de lege care a stat la baza Legii organice contestate a intrat în vigoare după adoptarea acestuia în primă lectură de către Parlament.

Curtea Constituţională a recunoscut ca fiind neconstituţionale amendamentele la Legea privind CSM adoptate în decembrie 2019, care au schimbat procedura de alegere a membrilor Consiliului, precum şi numărul acestora. După adoptarea acestei Legi, numărul membrilor CSM s-a modificat de la 12 la 15 persoane.

De asemenea, CC a recunoscut ca fiind neconstituţională decizia adoptată de coaliţia DPM-PSRM (în baza acestor amendamente) în martie 2020, privind numirea a patru membri ai CSM din mediul academic. Este vorba despre Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluţă, Valentina Coptileţ şi Ion Creţu.

Instanţa a revigorat prevederile Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în redactarea anterioară.

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, decizia CC "poate servi drept început al unei reporniri a sistemului judiciar".

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.06.11 10:35 Alex
    E greu de spus...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.