Social

FORUMUL GLOBAL AL NICOTINEI: FUMUL DE ȚIGARĂ ESTE CAUZA BOLILOR CAUZATE DE FUMAT

07 iulie, 2021

Cel de-al optulea Forum Global al Nicotinei (GFN), care a avut loc la Liverpool, Marea Britanie, s-a desfășurat sub motto-ul dorinței oamenilor de știință de a reduce efectele nocive ale tutunului. Numeroși medici, experți și consumatori, în pofida discuțiilor aprinse și a opiniilor uneori diametral opuse, au ajuns la un numitor comun, fiind de acord că alternativele precum țigările electronice, snus-ul sau dispozitivele de încălzire a tutunului ar putea fi cheia reducerii numărului de decese cauzate de fumat la nivel mondial.

Aproximativ 98 de milioane de fumători din întreaga lume au trecut deja la produse cu risc redus. În Marea Britanie, de exemplu, autoritățile din domeniul sănătății susțin țigările electronice ca instrument de renunțare la fumat. Decesele legate de acest obicei în Suedia, unde snus-ul aproape a înlocuit fumatul, sunt cele mai scăzute din Europa. Între timp, în Japonia, vânzările de țigări au scăzut cu o treime de când sistemele de încălzire a tutunului au ajuns pe piață.

„Un număr mare de fumători au trecut la țigările electronice pentru că și-au dat seama de beneficiile pe care le oferă acestea în comparație cu țigările tradiționale”, spune Miroslav Dvornychak, autorul blogului Harm Reduction Blog.

Specialiștii cred că oamenii ar trebui să fie informați la scară largă cu privire la faptul că una din soluțiile de renunțare la fumat este de a trece la dispozitive cu risc redus, care furnizează nicotină într-un mod mai puțin dăunător decât țigările.

„Cunoaștem cu toții dovezile științifice, faptul că nicotina poate fi administrată în moduri care sunt mult mai puțin periculoase decât țigările. Vedem că un număr foarte mare de consumatori sunt dispuși să treacă la aceste produse”, este de părere David Sweanor, profesor de drept la Universitatea din Ottawa.

Expertul Charles Gardner consideră că este nevoie de cercetări extinse. În opinia sa, ajutorul autorităților este necesar, deoarece aceasta este singura modalitate de a scăpa de ideea că nicotina este cea mai dăunătoare, în condițiile în care, de fapt, cauza bolilor fumătorilor este fumul de tutun produs în procesul arderii, nu nicotina.

„Este necesar să schimbăm percepția publică și punctul de vedere al oamenilor care văd nicotina doar ca pe un lucru rău. Una dintre soluțiile moderne este să ne gândim la sănătate și să reducem nivelul de efecte nocive asupra organismului”, a declarat neurobiologistul Charles Gardner.

„Cred că în ultimii doi ani, în special în statele americane, au fost luate multe măsuri care s-au dovedit a fi eficiente în ceea ce privește consumul în rândul tinerilor prin acces și prin încercarea de a se asigura că nu este atât de ușor pentru copii să pună mâna pe aceste produse. Cred că, în cele din urmă, cea mai periculoasă formă de utilizare a nicotinei este fumatul pe parcursul întregii vieți. Și asta mă îngrijorează cel mai mult, dependența de cea mai dăunătoare formă”, crede Robyn Gougelet, director pentru Politici de sănătate și strategie de reglementare la Pinney Associates din SUA.

Potrivit statisticilor oficiale, în lume există circa 1,3 miliarde de fumători. 8 milioane mor anual din cauza bolilor provocate de acest obicei.

Commentarii [ 9 ] adaugă comentariu

  1. 2021.07.07 10:42 Eva
    Cu toate lumea trebue sa luptam inpotriva fumatului!
  2. 2021.07.07 10:45 Zosim
    Fumul este cauza si punctu!
  3. 2021.07.07 16:10 Malai
    Nu cred ca pentru Moldova asa ceva este foarte actual...
  4. 2021.07.07 16:23 Elena
    Fumat-fumat, in Moldova deja copii fumeaza!
  5. 2021.07.07 18:04 David
    De ce faceti promousan mai bine taceti!
  6. 2021.07.07 18:05 Snejana
    Sunt tigari care ne dau placerea mare, stiti despre4 asa ceva?
  7. 2021.07.08 10:30 Nic
    Am impresie ca scrieti despre asta in mod special!
  8. 2021.07.08 10:32 Stanislav
    Chind vad femeia cu tigara - mie sa strica dispozitia.
  9. 2021.07.09 08:52 Aculina
    Asta sa prezinte numai un fel de iluzie....

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.