Social

MEDICII DIN MAREA BRITANIE AR URMA SĂ OFERE INFORMAȚII DESPRE PRODUSELE FĂRĂ FUM PERSOANELOR CARE VOR SĂ RENUNȚE LA FUMAT

19 august, 2021

Personalul medical din Regatul Unit va oferi fumătorilor informații clare și actuale despre țigările electronice, în cazul în care aceștia doresc să le utilizeze drept metodă de renunțare la fumat. Prevederea se conține într-un proiect cu recomandări care a fost supus dezbaterilor publice în Regatul Unit. Documentul a fost elaborat de Institutul Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire în colaborare cu Agenția de Sănătate Publică din Marea Britanie.

Studiile arată că țigările electronice care conțin nicotină pot ajuta oamenii să renunțe la fumat și sunt la fel de eficiente ca și alte metode, cum ar fi terapia de înlocuire a nicotinei de scurtă sau lungă durată, notează instituțiile din sănătate. Experții au ajuns la concluzia că oamenii ar trebui să aibă posibilitatea să utilizeze țigările electronice drept unadintre metodele de renunțare la fumat.

Proiectul sugerează că sprijinul comportamental are mai multe șanse să dea rezultate atunci când este combinat cu tratamentul de înlocuire a nicotinei sau cu utilizarea țigărilor electronice care conțin nicotină.

Potrivit documentului, fumătorii ar trebui să primească sfaturi cu privire la unde pot găsi informații despre țigările electronice care conțin nicotină, referitor la faptul că acestea sunt semnificativ mai puțin dăunătoare decât fumatul, precum și că efectele pe termen lung pe care acestea le pot avea asupra sănătății sunt încă incerte. De asemenea, potrivit proiectului, oamenii ar trebui să fie îndrumați cu privire la modul corect de utilizare a țigărilor electronice și să fie informați despre faptul că ar trebui să se lase complet de fumat, atunci când decid să înceapă utilizarea țigărilor electronice care conțin nicotină.

De asemenea, comitetul care a elaborat documentul a făcut recomandări ce țin de continuarea cercetărilor privind efectele țigărilor electronice pe termen scurt și lung asupra sănătății, precum și de eventualele efecte specifice în cazul femeilor însărcinate și a tinerilor.

Potrivit studiilor, fumul emis în procesul de ardere a unei țigări conține 6000 de substanțe chimice, dintre care 100 cauzează boli legate de fumat. Pe de altă parte, aerosolul eliminat în timpul utilizării dispozitivelor alternative ar avea în componența sa cu 95% mai puține substanțe chimice nocive, acesta conținând, în general, apă, glicerină și nicotină.

„Aceste recomandări denotă un efort de a reduce povara pe care o reprezintă fumatul asupra sănătății și sprijinul față de oamenii care își doresc să renunțe la acest obicei. Fumatul continuă să aibă un impact enorm asupra sănătății națiunii și este responsabil pentru aproximativ jumătate din diferența de speranță de viață înregistrată între persoanele bogate și cele sărace”, a declarat doctorul Paul Chrisp, directorul Centrului de Instruire al Institutului Național pentru Sănătate și Excelență în Îngrijire.

„Trebuie să folosim toate instrumentele din arsenalul nostru pentru a reduce rata fumatului, inclusiv educația, sprijinul comportamental, stimulentele financiare și țigările electronice, dacă oamenii sunt interesați să le folosească. Sperăm că persoanele care fumează se vor simți gata să renunțe la produsele din tutun o dată și pentru totdeauna”, a mai declarat Paul Chrisp.

„Noul ghid oferă sfaturi pentru reducerea efectelor nocive ale fumatului, inclusiv pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la acest obicei și pentru a împiedica o nouă generație să înceapă să fumeze”, a declarat Rosanna O'Connor, director al Departamentului Droguri, Alcool, Tutun și Justiție în cadrul Agenției de Sănătate Publică din Marea Britanie.

De mai mulți ani, experții britanici le recomandă persoanelor care doresc să se lase de fumat să folosească țigările electronice, pentru a avea mai multe șanse de reușită. În prezent, în Marea Britanie sunt 3,6 milioane de utilizatori de țigări electronice. În lume, numărul acestora ajunge la peste 40 de milioane.

Noile alternative ale fumatului s-au dovedit a fi eficiente în mai multe țări care au adoptat o reglementare diferențiată a produselor fără fum în raport cu țigările obișnuite. Astfel, numărul de decese provocate de fumat în Suedia, unde snus-ul aproape că a reușit să înlocuiască fumatul, este cel mai scăzut din Europa. Iar în Japonia, vânzările de țigări au scăzut cu o treime de când dispozitivele de încălzire a tutunului au intrat pe piață.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.