Social

CEL MAI ÎNALT NIVEL DE SECURITATE A FOST ASIGURAT ÎN TIMPUL DOMNIEI LUI ȘTEFAN CEL MARE – REZULTATELE SONDAJULUI

25 august, 2021

Majoritatea respondenţilor la sondaj (85%), organizat de compania CBS-AXA, consideră că cel mai înalt nivel de securitate și apărare din Moldova a fost asigurat în timpul domniei lui Ștefan cel Mare (1433-1504).

Potrivit agenţiei INFOTAG, reprezentantul CBS-AXA Ion Jigău a relatat, marți, în cadrul unei conferinţe de presă, prezentând rezultatele studiului că, în opinia a 12,4% dintre respondenți, niciunul dintre conducători nu a luptat corespunzător pentru securitatea și apărarea țării.

În același timp, 41% dintre respondenți consideră că în timpul conducerii președintelui Vladimir Voronin a existat unul dintre cele mai înalte niveluri de securitate din țară. Este curios că 38% dintre respondenți i-ar încredința lui Iosif Stalin soluționarea acestei probleme, iar 32% – președintelui Maia Sandu.

Întrebaţi cu privire la formula de soluționare a conflictului din Transnistria, 29,9% dintre respondenţi consideră că acest lucru este posibil dacă regiunii i se acordă un statut special. Pentru oferirea unui statut de autonomie, similar cu cel al Găgăuziei pledează 29,6% dintre respondenţi. Doar 4,4% sunt de acord cu federalizarea Moldovei.

Constatând amenințările asociate cu Transnistria, 42,5% au menționat un nivel ridicat de criminalitate și contrabandă; dislocarea trupelor rusești în regiune – 39,4% și aproape fiecare al treilea consideră reală reluarea ostilităților.

Fiecare al doilea respondent (50,2%) a numit războaiele informaționale și ştirile false drept principala amenințare externă la adresa securității apărării țării. 43% consideră că aceasta este conflict nesoluţionat cu Transnistria, iar 31% nu au exclus un războaie în regiune.

Întrebaţi despre încrederea în instituțiile guvernamentale, 90% dintre respondenţi se bazează necondiționat pe pompieri,71% – pe armată și 52% – pe poliție și grăniceri.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-29 iulie în rândul a 1 029 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Întrebările au fost puse sub formă de interviuri în localităţile din toată Republica Moldova, cu excepția Transnistriei. Marja de eroare este de +/–3,1%.

Studiul, organizat de Centrul de Informare și Documentare NATO din Republica Moldova, a fost finanțat de Fundația Marshall și Fundația Konrad Adenauer.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.