Social

SONDAJ: PRINCIPALA AMENINȚARE INTERNĂ A MOLDOVEI ESTE CORUPȚIA

25 august, 2021

Principala amenințare internă pentru Moldova este corupția. Acesta a fost menţionată de 72,2% dintre respondenți la sondajul CBS-AXA.

Potrivit agenţiei INFOTAG, reprezentantul CBS-AXA Ion Jigău a declarat marți la prezentarea sondajului cu privire la percepția populației cu privire la sistemul de securitate și apărare al Republicii Moldova că al doilea pericol este furtul.

Întrebaţi ce țări (organizații) reprezintă o ameninţare pentru Republica Moldova, aproape fiecare al patrulea respondent a numit Federaţia Rusă (24,1%), grupările teroriste – 20,5%. Acestea sunt urmate de NATO – 10,5% și SUA – 10,2%.

Dacă Moldova va întâmpina probleme la capitolul securităţii, o vor ajuta în acest sens – România (35,9%), Rusia (35,5%), Uniunea Europeană (30,8%).

Principala sursă de informații despre siguranța Republicii Moldova pentru 66,4% dintre respondenţi este televiziunea, pentru 34,6% – internetul (rețelele de socializare), iar pentru 29,2% – portalurile de știri. În același timp, 1,3% dintre respondenţi cred în zvonurile cu privire la acest subiect.

Majoritatea covârșitoare a respondenților (65%) consideră că Moldova este acum orientată spre Uniunea Europeană, 9% –către Rusia și 4,9% – către România.

31% dintre respondenți consideră că independența Moldovei poate fi asigurată de cetățenii ţării. 20,6% dintre respondenţi sunt în favoarea refuzului de a adera la orice blocuri militare și a păstrării neutralității Republicii Moldova. 13,6% consideră necesară unirea cu România pentru a rezolva problemele de securitate, iar 6,3% consideră aderarea la NATO.

Sondajul a fost realizat în perioada 20-29 iulie în rândul a 1 029 de persoane cu vârsta peste 18 ani. Întrebările au fost puse sub formă de interviuri în localităţile din toată Republica Moldova, cu excepția Transnistriei. Marja de eroare este de +/–3,1%.

Studiul, organizat de Centrul de Informare și Documentare NATO din Republica Moldova, a fost finanțat de Fundația Marshall și Fundația Konrad Adenauer.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2021.08.25 12:26 David
    De ce anume acum birou NATO in Moldova sa organizeaza asa fel de sobdaje? A venit momentul potrivit?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.