Social

DEUTSCHE WELLE: CETĂȚENILOR MOLDOVENI LE REVINE MAI MULT DE JUMĂTATE DIN CERERILE DE AZIL DEPUSE ÎN GERMANIA

13 septembrie, 2021

Mai mult de jumătate din cererile de azil depuse în Germania revin cetățenilor moldoveni. Potrivit agenției INFOTAG, despre acest lucru scrie Deutsche Welle (DW).

„La Berlin, majoritatea solicitanților de azil sunt moldoveni. În calitate de temei, ei în mod deschis numesc motivele economice. Doar în luna iulie, la Berlin, moldovenii au depus aproximativ 900 de astfel de cereri. Autobuzele din Moldova ajung de obicei noaptea. S-a ajuns la situația în care, vara aceasta, serviciile orășenești de primire a solicitanților de azil nu mai făceau față afluxului de migranți”, scrie DW.

Sascha Langenbach, purtător de cuvânt al agenției pentru refugiați din oraș, a menționat că: „De câteva luni, moldovenii dețin ferm conducerea la Berlin, în ceea ce privește numărul de cereri de azil în Germania”. Potrivit Langenbach, cetățenii moldoveni reprezintă 50-60% din numărul total de solicitanți. În total, la începutul lunii septembrie, la Berlin erau aproximativ 18 mii de persoane, în așteptarea examinării de către autorități a cererilor de statut de refugiat.

Autorul remarcă faptul că moldovenii sunt reticenți să acorde interviuri, dar cei care au fost de acord să discute cu un reporter DW sub condiția anonimatului vorbesc despre problemele economice din țara lor natală.

„Am venit ca să nu petrecem iarna acasă”, a declarat o tânără. „Pentru că nu ne permitem să achităm pentru gaz aproximativ opt lei per metru cub (de fapt – 5,5 lei – „I.”). Nu avem din ce să trăim. Dacă aș avea din ce să trăiesc, nu aș merge în Germania cu copiii mei”, a spus ea.

„Nu s-a vorbit despre nicio persecuție politică; dar toată lumea a fost încântată de indemnizațiile financiare (mai mult decât modeste după standardele germane) și de asistență medicală gratuită”, notează DW.

Conform legislației germane, orice străin are dreptul să ceară azil de la autorități. Și în momentul examinării cererii, el poate fi în țară, primind asistență din partea statului. În cadrul procedurilor de înregistrare la sosire, se oferă asistență – materială și financiară, inclusiv trei mese pe zi. Dacă oamenii sunt plasați într-un centru de cazare, li se achită bani de buzunar – aproximativ 130 de euro per adult. Dacă cazarea este organizată într-un hostel în care nu există mâncare și trebuie să gătești singur, atunci această sumă crește semnificativ – oamenii primesc 350 de euro pe lună per persoană. Biroul de stat pentru refugiați din Berlin susține că câteva sute de euro pot fi într-adevăr motivul principal al migrației.

Moldovenii intervievați confirmă aceste ipoteze. Unii dintre ei, neînțelegând niciun cuvânt în germană, din anumite motive sunt siguri că deja în primele zile în Germania li se vor acorda „cecuri de aproape 50 de mii de euro” pentru a plăti serviciile medicale. „Nu plătim pentru serviciile comunale, ne oferă spațiu de locuit, de ce mai avem nevoie? E cald, se oferă mâncare bună și gratuită”, spune unul dintre moldovenii din centrul de primire a refugiaților.

Între timp, orașul a anunțat că, din septembrie 2021, plățile în numerar către solicitanții de refugiați vor fi efectuate o dată pe lună - așa cum a fost înainte de pandemie - și nu pentru trei luni în avans. Drept urmare, deja solicitanții vor primi 146 de euro pe lună și nu 438 de euro odată la trei luni în avans, așa cum era înainte.

Deputatul Bundestagului, Fritz Felgentreu, consideră că autoritățile ar trebui să limiteze afluxul de solicitanți de azil, inclusiv din Moldova.

„Niciunul dintre ei nu va primi adăpost, este absolut clar! Pentru că nu există represiune politică în Moldova. Prin urmare, este clar cum se va termina totul. Dar au găsit o portiță prin care pot să treacă – și o folosesc. Dar aceasta este doar o mică parte din populația acestei frumoase țări și cred că este de datoria noastră să ne asigurăm că vom opri acest lucru”, a spus deputatul.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2021.09.13 14:18 Emilia
    Nu cred ca acum in Moldova exista o dictatura sau un stat capturat.
  2. 2021.09.13 14:21 Stanislav
    Vred ca cei a plecat acum trebue sa intoarce acasa...
  3. 2021.09.13 14:22 Zosin
    Ce staistica interesanta...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.