Social

​POLITICA BUGETAR-FISCALĂ, APROBATĂ ÎN PRIMA LECTURĂ. CUM VOR LUPTA AUTORITĂȚILE ÎMPOTRIVA ȚIGĂRILOR IEFTINE?

29 noiembrie, 2021

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul legii bugetar-fiscale pentru anul 2022. Documentul propus de autorități prevede majorarea accizelor la țigările electronice. De asemenea, pentru țigările de foi, așa-numitele „cigarillos”, se propune o cotă a accizei de 41%, dar nu mai puțin de 959 de lei pentru o mie de bucăți. Astfel, prețul țigărilor de foi, care acum costă în medie 15 lei per pachet, va crește.

De la începutul anului, se înregistrează, de asemenea, creșterea cotei de piață a țigărilor ieftine cu filtru, care deja constituie 20%. Și asta în pofida creșterii anuale a accizelor.

Potrivit experților economici, unul dintre factorii care a contribuit la apariția țigărilor ieftine a fost excluderea din bugetul de stat, în 2019, a prevederii privind prețul minim de vânzare cu amănuntul al țigărilor.

Prețul minim de vânzare cu amănuntul limita accesul consumatorilor, inclusiv al minorilor, la produsele din tutun și asigura, de asemenea, o creștere a veniturilor la bugetul de stat din TVA-ul și accizele pentru fiecare pachet de țigări.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian susține că principalul obiectiv al majorării accizelor este prevenirea fumatului, în special în rândul minorilor.

„Accizele la țigările obișnuite cresc, la fel ca în anii precedenți. Există un plan standard pentru majorarea lor. Facem același lucru și pentru țigările electronice, pentru că sunt foarte populare în rândul tinerilor. În toate țările lumii în care au fost majorate accizele la produsele din tutun, numărul fumătorilor este în scădere, există astfel de statistici. Acesta este cel mai eficient mod de a reduce numărul fumătorilor”, susține Radu Marian.

Pentru a rezolva problema așa-ziselor „cigarillos”, autoritățile au decis să le supună accizării. Problema țigărilor ieftine cu filtru rămâne însă actuală, așa că autoritățile continuă să analizeze posibilitatea introducerii unui preț minim de vânzare cu amănuntul.

„Bineînțeles că au loc discuții pe această temă. Personal, nu sunt împotrivă. Dar există diferite puncte de vedere asupra acestei probleme. Acum am luat o decizie, iar Guvernul a introdus deja în politica fiscală o creștere a accizelor la cigarillos și țigări. Acesta este cel mai eficient mod de a reduce numărul fumătorilor în Moldova”, susține deputatul PAS.

Președintele Comisiei parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, afirmă că propunerea de a introduce un preț minim de vânzare cu amănuntul ar trebui să vină din partea Guvernului, iar până acum deputații nu au decis dacă vor ieși cu o inițiativă pentru a introduce această prevedere.

„Nu aș fi împotriva acestui lucru. Pentru că, din câte știu, o astfel de măsură a fost adoptată în trecut. Și țigările erau mai scumpe. Aș accepta, dar politica fiscală este propusă de Guvern, iar Guvernul nu avea o asemenea normă în actualul document privind politica fiscală. Dar despre asta vom vorbi mai târziu. Nu pot promite, deocamdată, că o astfel de prevedere va fi introdusă”, a declarat Alaiba.

La fel, deputatul a menționat că țigările și cigarillos se vor scumpi în orice caz, din contul creșterii accizelor. „Vor crește încasările la bugetul de stat. Nu pot spune cu cât anume. Pentru mine personal, aceasta nu este doar o completare a bugetului, ci și o preocupare pentru sănătatea cetățenilor noștri. Accizele cresc, este înlăturată schema lui Andronachi legată de cigarillos, ceea ce înseamnă că lor li se vor aplica aceleași accize ca și țigărilor obișnuite, fapt ce, desigur, va duce la majorarea impozitelor”.

Commentarii [ 5 ] adaugă comentariu

  1. 2021.11.30 11:18 Fima
    Ce asta - fenit alea comedy?
  2. 2021.11.30 11:20 Svetlana
    Acest fapt este inca una dovada ca oameni trebue sa inchida producerea si plea de peste hotari...
  3. 2021.11.30 11:33 Chiril
    Cu asa politica noi stopam producerea in Moldova.
  4. 2021.11.30 11:34 Eduard
    Poate esire este in proteste? Nu se poate asa fel mai departa!
  5. 2021.11.30 11:35 OLga
    Acum in Moldova deja nimeni nu sa ocupa la sta cu tutun, din pacate...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.