Social

AUTORITĂȚILE AMERICANE ADOPTĂ NOI SOLUȚII PENTRU A REDUCE RISCURILE ASOCIATE FUMATULUI

03 mai, 2022

În timp ce fumatul rămâne principala cauză a bolilor și deceselor ce pot fi prevenite, un număr tot mai mare de țări adoptă strategii noi în lupta împotriva acestui viciu. Recent, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a adoptat un set de hotărâri pentru a-i ajuta pe fumători să renunțe la fumat sau să reducă riscurile de îmbolnăvire cauzate de acest viciu. Deciziile vizează comercializarea țigărilor electronice cu arome, țigările cu nivel scăzut de nicotină și dispozitivele electronice de încălzire a tutunului.

Într-un comunicat de presă, autoritățile americane menționează că au autorizat comercializarea țigărilor electronice cu arome din motiv că tranziția de la țigări obișnuite la cele electronice este mai ușoară pentru fumători. Totodată, FDA susține că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele obișnuite, întrucât reduc riscul de expunere la substanțe nocive și potențial nocive. Totuși, autoritățile americane menționează că toate produsele de tutun creează dependență, iar cei care nu consumă tutun nu trebuie să înceapă.


În cadrul unei cercetări, majoritatea celor care au utilizat dispozitive electronice au redus cu peste 80% numărul de țigări pe care le fumau zilnic, de la o medie de 13-16 țigări până la 1-2/zi.

„În calitate de cardiolog, am văzut personal efectele devastatoare ale consumului de tutun asupra sănătății, așa că sunt foarte motivat ca FDA să contribuie la reducerea deceselor și a dizabilităților cauzate de aceste produse”, a declarat comisarul FDA, Robert Califf.

O altă decizie adoptată de Agenție vizează țigările tradiționale. În premieră, FDA a emis autorizație de produs de tutun cu risc modificat pentru o companie care produce țigări ce conțin cu până la 95% mai puțină nicotină. Specialiștii au menționat că aceste produse ar putea reduce dependența și consumul de nicotină.

„Dacă fumătorii adulți ar fi mai puțin dependenți de țigările convenționale, probabil că ar fuma mai puțin și ar putea fi expuși la mai puține substanțe chimice nocive care provoacă boli și decese legate de tutun”, a declarat directorul Centrului pentru produse din tutun al FDA,

Mitch Zeller.

Totodată, luna trecută, FDA a reconfimat statutul de produs de tutun cu „expunere modificată” pentru o nouă versiune a unui dispozitiv de încălzire a tutunului. Pentru prima dată, compania a obținut această autorizație în iulie 2020.

Autorizația permite producătorului să comercializeze sistemul de încălzire a tutunului folosind următoarele afirmații:

●Sistemul încălzeşte tutunul, nu îl arde;

●Acest lucru reduce semnificativ producerea de chimicale dăunătoare sau posibil dăunătoare;

●Studiile ştiinţifice au arătat că trecerea completă de la ţigările convenţionale la sistemul de încălzire a tutunului reduce semnificativ expunerea corpului la chimicale dăunătoare sau posibil dăunătoare.

„Comercializarea acestor produse ar putea ajuta adulții dependenți de fumat să facă tranziția de la țigările convenționale și să își reducă expunerea la substanțe chimice dăunătoare, dar numai dacă aceștia fac o trecere completă”, a declarat Mitch Zeller.

Abordarea FDA e în concordanță cu eforturile globale de reducere a riscurilor, adoptate în mai multe țări cu scopul de a scădea numărul fumătorilor și a reduce efectele nefaste legate de bolile provocate de acest viciu.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2022.05.03 12:25 Eva
    Este mare pacat ca la noi nimeni nu sa ocupa cu asa ceva...
  2. 2022.05.03 12:26 Svetlana
    Noi ca deobicei INTERZIEM...
  3. 2022.05.03 17:50 Calin
    Fumatul dauneaza sanatatea si punctu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.