Social

FORUMUL GLOBAL AL NICOTINEI: ȚIGĂRILE ȘI PRODUSELE FĂRĂ FUM TREBUIE REGLEMENTATE ÎN FUNCȚIE DE GRADUL DE NOCIVITATE

23 iunie, 2022

În timp ce marea majoritate a țărilor lumii au ales să lupte cu fumatul implementând politicile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, unii experți consideră că problema necesită o abordare nouă. Asta în condițiile în care numărul de fumători crește de la an la an, în pofida prețurilor mai mari la tutun, a interzicerii fumatului în locuri publice și a publicității. Ceea ce propun unii specialiști este clasificarea și reglementarea produselor în funcție de gradul de nocivitate. Subiectul a fost discutat la Forumul Global al Nicotinei care s-a desfășurat în Varșovia, Polonia.

Unii specialiști din domeniu consideră că alternativele ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătății publice, întrucât adulții care nu vor să se lase de fumat ar putea reuși să reducă efectele negative asupra organismului lor.

Tocmai de aceea, specialiști prezenți la Forumul Global al Nicotinei cred că taxarea produselor ar trebui să fie făcută în dependență de cât de nociv este un produs sau altul. Această idee nu este însă susținută de Organizația Mondială a Sănătății, care nu are o abordare diferențiată față de produsele care conțin nicotină.

„Unii consumatori renunță la produsele fără fum, precum țigările electronice sau sistemele de încălzire a tutunului, din motiv că sunt scumpe. Aceștia consideră că în momentul în care guvernul le taxează mai mult, atunci aceste produse sunt mai dăunătoare”, a declarat NorbertSchmidt de la Asociația consumătorilor de vape din Germania.

„De ce atacăm nicotina? Nicotina creează dependență, dar este cel mai puțin dăunător lucru din țigări, în timp ce toate celelalte substanțe chimice ucid oamenii. Această demonizare a nicotinei există de ani de zile”, a declarat în cadrul forumului Lindsey Stroud, director al Centrului pentru consumatori al Alianței pentru Protecția Contribuabililor (TPA) din SUA.

„Ei nu doresc o transformare, ci o eliminare totală. Problema eliminării este că nicotina e un drog care place oamenilor. Am văzut cum a funcționat anterior interzicerea și cum oamenii au interzis ceea ce acum sunt droguri ilicite. Am avut o așa-zisă prohibiție a canabisului, iar acum canabisul este o industrie globală masivă, doar că este în mare parte ilegală. Am văzut că prohibiția alcoolului în Statele Unite nu a dus la dispariția acestuia, ci oamenii îl furnizau în alt mod, la alt preț și cu efecte nocive mai grave”, declară Clive Bates, director Counterfactual Consulting, o companie specializată în consultanță în sănătate publică și sustenabilitate.

State precum Suedia, Japonia și Marea Britanie, care au decis să trateze în mod diferit produsele, în funcție de cât de periculoase sau nu sunt pentru sănătate, au reușit să diminueze rata fumatului. Un prim pas a fost făcut și de către SUA, a căror Administrație pentru alimente și medicamente (FDA) a autorizat anumite dispozitive fără fum drept produse cu expunere modificată.

Unul dintre argumentele folosite împotriva reglementării în funcție de riscuri este faptul că nu ar exista suficiente studii de lungă durată despre țigările electronice și dispozitivele de încălzire a tutunului. Anumiți experți nu sunt însă de acord cu această abordare.

„Este un argument pe care îl poți utiliza pentru orice inovație. Dar, în prezent, știința a avansat foarte mult. Există studii toxicologice, care măsoară nivelul de toxicitate al aerosolului generat de produsele fără fum și noi vedem că nivelul substanțelor nocive este redus semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Aceste studii, ne arată că noile alternative sunt mai puțin dăunătoare. De asemenea, există studii care demonstrează efecte pozitive asupra sănătății. Astfel, în loc să ne concentrăm pe ceea ce nu cunoaștem, trebuie să luăm în considerare ceea ce cunoaștem”, declară Clive Bates.

Companiile din domeniu consideră că reglementarea ar trebui să urmărească și să țină pasul cu ritmul inovațiilor și al progreselor tehnologice și științifice, garantând, în același timp, că orice produs alternativ de pe piață îndeplinește standarde specifice de calitate și performanță.

„O bună reglementare ar trebui să se bazeze pe dovezi și pe știință. Cred că ar trebui să existe anumite principii. Astfel, se analizează profilul de risc al produselor și se reglementează în funcție de acesta. Există câteva reguli simple pentru o bună reglementare. Conștientizarea, astfel încât oamenii să știe că există produse mai puțin dăunătoare, să cunoască beneficiile acestor produse, dar și riscurile. Apoi, aceste produse ar trebui să fie accesibile, astfel încât fumătorii să le poată cumpăra, să le găsească cel puțin în aceleași magazine în care pot cumpăra țigări. Fiscalitatea ar trebui să favorizeze aceste produse, astfel încât consumatorul să fie încurajat să facă trecerea”, a declarat Agnieszka Wyszyńska-Szulc, head Regulatory Policy la Philip Morris International.

La nivel mondial, fumatul reprezintă o urgență gravă de sănătate publică, decesele cauzate de acest viciu ridicându-se la peste 8 milioane de persoane pe an. Între timp, prevalența globală a fumatului a scăzut cu doar 3,1% timp de 12 ani, de la 22,7% în 2007 la 19,6% în 2019. Circa 1,3 miliarde de persoane sunt astăzi fumători activi.

Commentarii [ 7 ] adaugă comentariu

  1. 2022.06.23 12:39 Interesant
    Interesant!
  2. 2022.06.23 14:32 Stivan
    Asta deja este ziua de mine...
  3. 2022.06.29 10:54 Veronica
    In domeniu aceasta noi in Moldova nu putem sa fim cel mai progresiv, asa este precis.
  4. 2022.06.29 10:54 Ecaterina
    De ce nimeni nu declara pozitia statului in acest domeniu, parca statu nici nu exzista...
  5. 2022.06.29 10:57 Alexei
    Tigari fara fum intereseaza tineretul, oameni in virsta asa ceva nu sa prezinte mare interes.
  6. 2022.06.29 10:59 Leonid
    Problema consta in preturile... Produsele fara fum coste destul de scump!
  7. 2022.06.29 11:00 Zosim
    Nu este nimic mai bun dechit Doina si Dimoc!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.