Social

OPERATORII PIEȚEI DE TUTUN: CREȘTEREA ACCIZEI CU 25% VA PROVOCA PIERDERI DE MILIOANE

30 noiembrie, 2022

Principalii operatori ai pieței de tutun din Republica Moldova au publicat o adresare către conducerea de stat a țării în care își exprimă îngrijorarea privind propunerea Ministerului Finanțelor de a majora acciza la produsele de tutun cu 25% pentru anul 2023. Companiile afirmă că creșterea bruscă a accizei va avea consecințe negative pentru bugetul de stat și piața legală.

Philip Morris International, Japan Tobacco International, Acvilin Grup, Business Market – sunt principalii operatori ai pieței produselor din tutun, contribuția cărora reprezintă circa 95% din veniturile la bugetul de stat din acciza la produsele din tutun și 7% din totalul veniturilor bugetului de stat.

În adresarea operatorilor se menționează că Republica Moldova are un calendar fiscal pentru anii 2021-2023 care prevede creșterea accizei la produsele de tutun cu 15%. Propunerea Ministerului Finanețelor de a majora acciza cu 25% contravine calendarului fiscal existent.

”Ratele propuse reprezintă o accelerare semnificativă a ritmului de creștere al accizelor cu consecințe negative previzibile pentru mediul de operare, care vor afecta piața legală și companiile care își desfășoară activitatea legal în Republica Moldova, vor stimula creșterea comerțului ilicit și vor diminua respectiv veniturile bugetare”, se spune în declarația companiilor.

Operatorii susțin că există risc sporit ca produsele de tutun ieftine din Ucraina să invadeze piața din Republica Moldova.

”Încă o dată, reiterăm poziția noastră că orice creștere a accizelor trebuie să fie graduală și moderată. Aplicarea practică a acestor mecanisme va asigura predictibilitatea veniturilor fiscale la bugetul de stat, va determina stabilizarea situației pe piața produselor din tutun și va contribui la implementarea eficientă a politicilor de reglementare de stat în domeniu”, se mai spune în declarație.

Până în prezent, Republica Moldova a avut un calendar moderat, dar echilibrat de creștere a ratelor accizelor pentru toate produsele din tutun, care prevede o creștere medie a accizei cu 15%. Această abordare a asigurat Guvernului venituri bugetare sustenabile și stabile în jur de 11% anual, dar și predictibilitate pentru operatorii economici și menținerea comerțului ilicit (contrabandă și contrafacere) la niveluri reduse.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2022.11.30 13:04 Iurie
    In opinia mea personala, este un pas gresit!
  2. 2022.12.02 10:34 Grigore
    De ce Moldova a perdut total ramura aceasta? Cine este vinovat? Cred ca noi insusi singuri!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.