Comunicate de presă

LANSAREA ZILELOR PERSOANELOR CU DIZABILITĂŢI AUDITIVE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

20 septembrie, 2016

În anul 2016, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități de Auz este marcată la 25 septembrie. Această zi a fost lansată de Federația Mondială a Surzilor în 1951, iar din 1958 manifestările organizate cu acest prilej au fost extinse la o săptămînă. În acest an, pe parcursul săptămînii 19-25 septembrie 2016, organizațiile de profil din întreaga lume desfășoară campanii de informare și de advocacy pentru a promova drepturile persoanelor cu dizabilități de auz și a informa publicul larg cu privire la activitatea pe care o desfășoară.

Asociația Surzilor din Republica Moldova organizează în perioada 19-25 septembrie 2016 mai multe activități:

·Premieră! Proiecția filmul artistic „Arrivederci” (regizor Valeriu Jereghi), cu traducere în limbajul semnelor din Republica Moldova (Casa de Cultură a Asociației Surzilor din Republica Moldova (strada Vasile Alecsandri, nr.1).

·Lansarea spotului video „Imposibilul este temporar…”

·Meci simultant de șah cuVeaceslav Slovineanu, Maestru Internațional, antrenorul echipei olimpice la șah

·„Perspective medicale asupra dizabilității de auz” – întîlnire on-line cu Anghelina Chiaburu, conferențiar universitar, medic ORL-audiolog, şefa Centrului Republican de Audiologie, Protezare Auditivă şi Reabilitare Medico-Pedagogică

·Depunerea demersurilor de acces la informației de interes pubic la APL regionale

·„Perspective educaționale asupra dizabilității de auz” – întîlnire on-line cu Cornelia Bodorin, Doctor în psihologie, conferențiar universitar, Institutul de Medicina Urgenta.

·Marș Automobilistic sub genericul #noisuntem – Nedescriminare, Accesibilitate, Incluziune(circa 80 de automobile din Republica Moldova; 23 septembrie – comunități / centre raionale – Vadul lui Vodă; 24 septembrie – Vadul lui Vodă – Chișinău (Piața Marii Adunări Naționale)).

·Flashmob #noisuntem(cu program muzical)– Piața Marii Adunări Naționale / Scuarul Catedralei „Nașterea Domnului”, Chișinău (cu participarea a circa 200 de persoane cu dizabilități de auz).

·„Ziua Ușilor deschise”, ASRM (strada Vasile Alecsandri, nr.1, municipiul Chișinău), care va include mai multe activități: Expoziția producției întreprindelor sociale create de ASRM; Expoziția cu vînzare a lucrărilor de creație a persoanelor cu dizabilități de auz (lucrări manuale, tablouri, încrustare în lemn); Concurs culinar „Parada salatelor din fructe”; Gala-concert #noisuntemcu participarea artiștilor amatori, persoane cu dizabilități de auz din Republica Moldova și Ucraina.

·Serată festivă dedicată „Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități de Auditive”, cu participarea membrilor de onoare a Asociației Surzilor din Republica Moldova.

De asemenea, în Filialele Teritoriale ASRM (în regiunile Nord, Centru, Sud, precum și în municipiul Chișinău) vor fi organizate: Activități culturale și sociale (mese de binefacere, spectacole culturale, mese rotunde, repartizarea ajutoarelor umanitare, premiilor pentru activiști, excursii în locurile istorice, muzee, mănăstiri etc.); Competiții sportive între și/sau cu participarea persoanelor cu deficiențe de auz (șah, dame, fotbal în sală, volei etc.) – Anexa 1.

Aceste manifestații constituie o oportunitate excelentă de a atrage atenția politicienilor, autorităților publice locale și centrale asupra problemelor comunității, dar și pentru a focaliza atenția, a identifica problemele și propunerile pentru politici sociale orientate pe necesitățile persoanelor cu deficiențe de auz, în vederea aprofundării drepturilor și consolidării eforturilor de incluziune socială.

#noisuntem– NEDISCRIMINARE, ACCESIBILITATE, INCLUZIUNE!!!

Pentru informații suplimentare:

Natalia Babici, Prim Vice-Președinte, Asociația Surzilor din Republica Moldova, + 373 69371371, deaf.moldova@gmail.com

Victor Koroli, Director Proiect, +373 69252453, vkoroli@gmail.com

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.09.20 17:01 Fidel
    Linia directa este o idea buna.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.