Comunicate de presă

​ARTICOL SCRIS DE CĂTRE AMBASADORUL REPUBLICII TURCIA PRIVIND OPERAȚIUNEA ”IZVORUL PĂCII”

04 noiembrie, 2019

De la începutul războiului civil din Siria în 2011, Turcia a fost una dintre cele mai afectate țări în urma atacurilor efectuate de grupările teroriste care s-au impus pe teritoriul Siriei.

Având o frontieră comună de 911 km cu Siria, Turcia acordă o importanță majoră subiectului securității și stabilității Siriei. Reieșind din percepția acestui fapt și al simțului responsabilității, Turcia a jucat un rol principal în lupta împotriva DEASH. Turcia a efectuat 187 de operațiuni împotriva DEASH în 2015; 367 în 2016; 500 în 2017 și 1130 în 2018. Totodată, Turcia în totalitate a acordat suport eforturilor internaționale, la fel, fiind și un membru activ în cadrul Coaliției Globale împotriva DEASH (Turcia fiind co-președinte al Grupului de lucru al coaliției privind luptătorii teroriști străini).

Amenințarea din partea terorismului originar din Siria, vizând frontierele noastre, nu se limitează la DEASH. PKK, care este recunoscută drept organizație teroristă de către NATO, UE, SUA și multe alte națiuni, are o ramură siriană numită PYD/YPG. În ultimii doi ani, în special din partea estică a râului Eufrat, au fost înregistrate peste o sută de atacuri ale PYD/YPG sesizate de Turcia. Această organizație teroristă nemiloasă a introdus pe furiș materiale explozive, muniții și arme în Turcia, pentru a fi livrate către PKK și a pus la cale atacuri teroriste perpetrate în Siria și împotriva tuturor sirienilor, inclusiv kurzilor, asirienilor, haldeilor și aramezilor. PKK/PYD/YPG, indiferent de faptul sub ce denumire activează, teroriștii au încercat să recruteze tineri, i-au ucis pe cei care au rezistat și i-au rănit pe alții. Au luat cu asalt magazinele și locuințele oamenilor din orașe, au efectuat arestări arbitrare, au agresat persoanele capturate și le-au alungat în stradă.

În timp ce s-a străduit să facă față grupărilor teroriste care profită de vidul de putere din Siria, Turcia nu a trecut cu vederea tragediile umanitare și a promovat politica ușilor deschise pentru oamenii neajutorați, care au fost nevoiți să fugă de terorismul din Siria. La momentul actual, găzduim aproape 4 milioane de refugiați, pentru nevoile cărora Turcia a cheltuit 40 de miliarde de dolari până în prezent. Cifrele vorbesc de la sine.

În acest context, Operațiunea ”Izvorul Păcii” a fost lansată pe 9 octombrie 2019 având ca și temei dreptul internațional, și în conformitate cu dreptul nostru la autoapărare, prevăzut de articolului 51 din Carta ONU și în rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate privind combaterea terorismului și respectînd pe deplin integritatea și unitatea teritoriale a Siriei.

Un alt cadru legal a operațiunii este Acordul Adana, care a fost semnat în 1998.

Operațiunea a fost inițiată cu două obiective importante: primul este eliminarea amenințării brutale de terorism originar din Siria, care vizează frontierele noastre și drept urmare cauzează victime în rândul oamenilor nevinovați. Atâta timp cât teroriștii PKK/ PYD/YPG și DEASH nu vor fi eliminați de la granițele noastre și din zona de operare, cetățenii noștri și populația locală vor continua să sufere. Al doilea obiectiv este de a facilita revenirea sigură și voluntară a sirienilor, care au fost strămutați din țara lor de baștină, nu doar din cauza DEASH, ci și din cauza PYD/YPG. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv Turcia a planificat să creeze o zonă de siguranță între fluviul Eufrat și frontiera dintre Siria și Irak, cu o adâncime de 32 de kilometri. Este important de menționat faptul că peste 360.000 de sirieni au putut să se întoarcă la casele lor atunci când Turcia a eliberat o zonă de peste 4.000 km2 de teroarea DEASH, PYD/YPG drept urmarea a Operațiunii ”Scutul Eufratului” în 2017 și a Operațiunii ”Ramura de măslin” în 2018.

În esență, operațiunea a fost concepută pentru a alunga toți teroriștii din regiune, la fel și pentru a asigura securitatea frontierei și eliberarea sirienilor locali de tirania PYD/YPG, precum și de amenințarea DEASH. În acest proces, Turcia a arătat că este deschisă pentru cooperare în vederea îndeplinirii acestor obiective.

Un acord important a fost semnat între Turcia și SUA la 17 octombrie 2019. În conformitate cu acest acord, operațiunea a fost întreruptă timp de 120 de ore pentru ca SUA să faciliteze retragerea elementelor teroriste PKK/PYD/YPG. SUA deja au anunțat că retragerea PKK/YPG din zonă este finalizată. Mai mult decât atât, la 22 octombrie 2019 a fost semnat un acord istoric între Turcia și Federația Rusă, care prevede articole privind menținerea securității la frontiera Turciei și retragerea elementelor teroriste PYD/YPG la 30 de kilometri de granița noastră.

Aceste acorduri dezvăluie că aliații și partenerii au recunoscut clar îngrijorările legitime de securitate ale Turciei. Întreaga lume ar trebui să accepte realitatea, conștientizând că PKK și PYD/YPG fac parte din aceeași organizație. Pentru a susține democrația, statul de drept și drepturile omului, invităm întreaga lume să conștientizeze, să accepte și să ia atitudine. PYD/YPG/PKK este o grupare teroristă la fel de periculoasă ca DEASH. Nu vom permite nici o încercare a unei grupări teroriste să stea în calea noastră, indiferent de denumire, sub ce steag activează sau în ce uniformă este echipată. Suntem deja angajați și ne obligăm să continuăm lupta împotriva terorismului sub toate formele și manifestările sale, cooperând cu țările prietene și aliate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.