Comunicate de presă

CURTEA DE APEL CHIŞINĂU FAVORIZEAZĂ O TENTATIVĂ DE EXPROPRIERE A INVESTIŢIILOR EUROPENE ÎN CADRUL PORTULUI MARITIM DIN REPUBLICA MOLDOVA

28 mai, 2020

La 12 mai 2020 Curtea de Apel Chişinău a dispus interzicerea transferului de mijloace băneşti de la Danube Logistics SRL către asociatul său olandez Danube Logistics Holding BV. Societatea Danube Logistics SRL este operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti situat în secţiunea maritimă a fluviului Dunărea. Prin decizia pronunţată a fost încălcat drepturile fundamentale ale Danube Logistics SRL, ale Danube Logistics Holding BV şi ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). BERD deţine un beneficiu economic de 65% în cadrul operatorului Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti(i). Beneficiul economic respectiv îi acordă BERD dreptul de a încasa 65% din dividendele achitate şi 65% din veniturile obţinute din vânzările părţilor sociale în cazul în care operatorul portului este scos la vânzare.

Procesul judiciar face parte dintr-o campanie actuală orchestrată de cetăţeanul Republicii Azerbaidjan Rafiq Aliyev, un fost investitor în cadrul proiectului, cu scopul de a obţine controlul asupra principalului port din Republica Moldova. Curtea de Apel Chişinău a emis respectiva decizie în cadrul procedurii de executare a unei alte hotărâri în favoarea Bemol Retail SRL a lui Rafiq Aliyev, împotriva unuia din beneficiarii finali ai Danube Logistics SRL, pronunţate de instanţa din Republica Moldova, această hotărâre controversată fiind deja în examinare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Luând în consideraţie faptul că Danube Logistics Holding BV nu are obligaţiuni restante faţă de Bemol Retail SRL, această decizie demonstrează că sistemul judecătoresc din Republica Moldova continuă să favorizeze atacurile raider împotriva intereselor investitorilor europeni. Danube Logistics Holding BV va contesta controversata decizie care încalcă un şir de angajamente internaţionale asumate de Republica Moldova şi va solicita compensarea prejudiciilor asociate.

BERD este creditorul principal cu drepturi garantate al portului Giurgiuleşti încă de la înfiinţarea acestuia. Urmare a crizei financiare din 2009, BERD a oferit din nou suport pentru restructurarea obligaţiunilor portului faţă de creditorii săi. Ca parte componentă a acestei restructurări de datorii, BERD şi-a obţinut drepturile sale la beneficii economice în cadrul operatorului portului - Danube Logistics SRL.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.