Transnistria şi Găgăuzia

​TIRASPOL ÎNAINTEAZĂ CHIŞINĂULUI CONDIŢII NOI

22 aprilie, 2014

Autorităţile transnistrene continuă să înainteze Moldovei condiţii. În cadrul ultimei întrevederi a reprezentanţilor politici, care a avut loc sâmbătă, la Tiraspol, cu participarea conducătorilor grupurilor de experţi pentru economie, şefa MAE din regiune, Nina Ştanski, a propus pentru discutare „problema documentării obligatorii a cetăţenilor Transnistriei de către organele competente ale Republicii Moldova”.

Astfel Ştanski a calificat refuzul Chişinăului de a emite cetăţenilor din regiune certificate de apatrid.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referinţă la Biroul pentru Reintegrare, în replică la obiecţiile enunţate, vicepremierul Eugen Carpov a remarcat că în conformitate cu convenţiile internaţionale, Republica Moldova s-a angajat să reducă numărul cazurilor de apatridie. De asemenea, reprezentantul politic al Moldovei a menţionat că soluţionarea dificultăţilor existente poate fi simplificată prin „avansarea negocierilor pe aspecte politice ale conflictului transnistrean”.

Ştanski a transmis delegaţiei moldoveneşti „lista obstacolelor administrative reciproce, care zădărnicesc extinderea comerţului”.

Tiraspol consideră ilegal, în particular, „nerecunoaşterea de către partea moldovenească a documentelor de testare, certificatelor de corespundere, certificatelor de desfăşurare a controlului fitosanitar şi veterinar emise în Transnistria, precum şi blocarea transferurilor băneşti, lipsa unui schimb de informaţie stabil”.

În cadrul întrevederii s-a discutat din nou problema accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. Însă nu au fost înregistrate progrese semnificative. Ştanski şi-a exprimat dezacordul cu faptul că „parte moldovenească impune fermierii să achite impozit funciar pentru folosirea terenurilor transnistrene”. Şefa diplomaţiei transnistrene a propus scutirea fermierilor moldoveni de această taxă, pentru ca ei să direcţioneze sursele „spre achitarea arendei părţii transnistrene”.

Însă, autorităţile Moldovei sunt nedumerite de propunerea de a achita arenda terenurilor de către fermierii, luând în calcul că cei din urmă deţin documente ce atestă dreptul lor de a prelucra aceste terenuri.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.