Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA NU A GĂSIT RESURSE PENTRU A MAJORA PENSIILE DIN 1 IULIE

30 iunie, 2014

Majorarea pensiilor din 1 iulie, promisă de guvernul autoproclamatei RMN, nu va avea loc „din cauza situaţiei complicate din economie”. Anunţul a fost făcut în şedinţa extraordinară a guvernului transnistrean, desfăşurată la finele săptămânii trecute.

Potrivit comunicatului, citat de agenţia „INFOTAG”, cuantumul minim al pensiilor de vârstă s-a decis a fi păstrat la nivelul a 606 rub.

Ministrul Protecţiei Sociale şi Muncii, Oxana Bulanova, a menţionat, prezentând proiectul, că „în legătură cu situaţia economică complicată măsurile propuse vor permite reducerea cheltuielilor fondului asigurării sociale cu 45 mil. de ruble”.

Totodată, ea a dat asigurări că o dată cu intrarea în vigoare a hotărârii veniturile pensionarilor, ce primesc pensii şi indemnizaţii din contul fondului, nu se vor micşora comparativ cu prima jumătate a anului.

Ministrul a motivat necesitatea adoptării acestei decizii prin faptul că deficitul bugetului fondului asigurării sociale în 2014 constituie circa 2 mlrd. de ruble. Zilnic, pentru ca fondul să-şi poată îndeplini obligaţiunile de achitare a pensiilor şi indemnizaţiilor, sunt necesare cel puţin 15 mil. de ruble.

„Pentru a nu admite reţinerea achitării pensiilor, precum şi pentru a nu admite reducerea veniturile pensionarilor – peste 140 mii de cetăţeni, precum şi cu scopul de a nu admite reducerea cuantumului indemnizaţiilor a fost elaborat un proiect de lege în acest sens şi hotărârea de astăzi a guvernului. Aceasta este o măsuri necesară”, a subliniat Bulanova.

După cum a comunicat anterior „INFOTAG”, autorităţile Transnistriei au planificat să majoreze în 2014, treptat, pensiile de la 598 la 646 ruble. Prima majorare a avut loc în februarie – cu 8 ruble. Pentru luna iulie era planificată a doua etapă – cu 10 ruble, iar din 1 decembrie – cu 30 de ruble. Pensia medie este mai mică de 1350 rub. ($121,6). Lunar fiecare pensionar primeşte datorită ajutorului rusesc un supliment la pensie de 165 rub. (mai puţin de $15).

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.