Transnistria şi Găgăuzia

​LIDERUL TRANSNISTRIEI, EVGHENI ŞEVCIUK, A FELICITAT CONTINGENTUL MILITAR AL RUSIEI CU ZIUA PACIFICATORULUI

29 iulie, 2014

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a felicitat contingentul militar al Rusiei, aflat în Zona de Securitate de pe Nistru.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul preşedintelui RMN, în mesajul său a spus că „deja de 22 de ani pacificatorii ruşi asigură pacea pe malurile Nistrului şi transnistrenii conştientizează rolul important al operaţiunii de pacificare a Rusiei şi misiunea sa istorică deosebită în viaţa ţării noastre”.

„În contextul contururilor politicii externe, în permanentă modificare, astăzi ca niciodată, operaţiunea de pacificare necesită susţinere mondială şi consolidare”, a subliniat Şevciuk.

El a menţionat că „pacificatorii ruşi sunt garanţii existenţei paşnice a cetăţenilor transnistreni”.

„INFOTAG” precizează: Operaţiunea de pacificare din Transnistria are loc în conformitate cu Acordul moldo-rus privind principiile reglementării paşnice a conflictului transnistrean, semnat la 21 iulie 1992. La moment în Zona de Securitate pe Nistru sunt dislocate forţe pacificatoare, formate din contingente militare ale Rusiei (402 militari, care fac parte din GOFR), Moldovei (355 militari) şi Transnistriei (492 militari), de asemenea un grup de observatori ai Ucrainei format din zece ofiţeri.

Autorităţile Moldovei de repetate ori au solicitat reformarea operaţiunii pacificatoare într-o misiune de observatori civili sub egida OSCE. Rusia şi Transnistria sunt categoric împotrivă.

La începutul săptămânii trecute presa a scris că Ucraina intenţionează să denunţe acordurile cu Rusia, ce asigură condiţiile de aflare a pacificatorilor ruşi în Transnistria, astfel obţinând plecarea acestora din zona de conflict. În replică, Ucraina a dat asigurări că „va susţine în continuare procesul de reglementare transnistreană în formatul „5+2”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.