Transnistria şi Găgăuzia

​ȘEFA MAE TRANSNISTREAN S-A PLÂNS AMBASADORULUI FR CĂ MOLDOVA ÎMPIEDICĂ EXPORTURILE DE FRUCTE DIN REGIUNE

26 septembrie, 2014

Tiraspolul consideră nefondată neeliberarea de către Moldova a certificatelor fitosanitare producătorilor agricoli transnistreni, în vederea exporturilor către Rusia. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Nina Ștanski, la întrevederea de joi de la Tiraspol cu Ambasadorul Federației Ruse în R.Moldova, Farit Muhametșin.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul autorității de politică externă a regiunii, Ștanski a calificat restricțiile impuse de Moldova drept „represive, discriminatorii și lipsite de temeiuri legale”.

Conform spuselor sale, serviciul protecţie fitosanitară al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova i-a refuzat unui agent economic transnistrean eliberarea certificatului fitosanitar pentru exporturi de prune, și i-a cerut să prezinte acte suplimentare, nestabilite de legislație, care să confirme posibilitatea de export a produselor crescute.

„Astfel de acțiuni ale părții moldovenești sunt lipsite de premise juridice, pentru că încalcă nu numai formatul coordonat de interacțiune a părților în domeniul economic, restricționând considerabil capacitățile de export ale Transnistriei, dar și contravin legislației Republicii Moldova, pentru că certificatul solicitat nu face decât să dovedească conformitatea produsului cu rigorile și normele, iar lista cu actele necesare obținerii acestuia este stipulată în legea respectivă și este completă. Noi așteptăm explicații oficiale de la partea moldovenească. Sperăm ca țările garante să intervină în acest proces”, a declarat ea.

Problemele cu livrările de produse transnistrene pe piața rusă au fost în centrul atenției și la întrevederea ambasadorului cu conducerea Camerei de Comerț și Industrie de la Tiraspol. Reprezentantul acesteia, Vasili Cojan, s-a arătat indignat de faptul că acum, când unele întreprinderi au primit autorizații de la structuri ale Rusiei, Moldova declară „scuzați, există interdicție de livrare la mărfurile moldovenești, de aceea nu le vom perfecta pentru Dvs.”.

Potrivit comunicatului, diplomatul rus a dat asigurări că Federația Rusă este dispusă să acorde „tot sprijinul necesar în rezolvarea acestor dificultăți”.

Agenția „INFOTAG” a comunicat anterior că Rosselhoznadzor a interzis la 21 iulie livrările de fructe și legume proaspete și conservate din Moldova în Rusia, sub pretextul că acestea ar fi necalitative, și nu acceptă astfel de produse în baza certificatelor moldovenești.

Totodată, din diverse motive autoritatea face excepție pentru furnizorii transnistreni, deși și aceștia livrează produse în baza certificatelor Republicii Moldova. Aceeași situație se atestă și pentru livrările de produse vinicole și contravine poziției oficiale a autorităților Federației Ruse, care consideră că R.Moldova este un stat unitar și indivizibil.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.