Transnistria şi Găgăuzia

​UN MITING DE SUSȚINERE A TINERILOR ACUZAȚI DE ATENTAT LA REGIMUL CONSTITUȚIONAL AL ȚĂRII A AVUT LOC LA COMRAT

01 octombrie, 2014

Peste 100 de persoane s-au întrunit marți, la Comrat, la un miting de susținere a tinerilor acuzați de atentat la regimul constituțional al Republicii Moldova, terorism și trădarea Patriei.

Potrivit asgenţiei „INFOTAG”, cu referire la presa din autonomie, liderul de opinie, Leonid Dobrov, consideră că „astfel, poate fi acuzat întregul popor moldovenesc”.

„Generația mai în vârstă își amintește cum în perioada sovietică eram învățați să jucăm de-a „Zarnița”. Fiecare, fiind în armată, a fost instruit în domeniul activității militare. Dar nimănui atunci, a procuratură și KGB, nu i-a venit ideea să ne declare separatiști. Tinerii noștri au fost acuzați doar de posibilitatea comiterii în viitor a unui act de terorism”, s-a indignat el.

La miting au fost prezenți și părinții acuzaților Dmitri Cuznețov și Veaceslav Boico, care au relatat amănunte despre deținerea lor în izolatorul de anchetă. „Sunt acuzați de ceea ce nu au comis. Prin cumul de articole, li se incriminează 35 de ani de privațiune de libertate sau detenție pe viață. Au fost reținuți în temeiul unor depoziții ale martorilor. Faptul comiterii infracțiunii lipsește”, a declarat tatăl acuzatului Cuznețov.

Bașcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a făcut o paralelă între situația curentă și dezordinile din Chișinău din 7 aprilie 2009, și s-a arătat surprins de faptul că nici un participant la acele evenimente nu a fost sancționat.

„Dacă băieții sunt vinovați de ceva, să se organizeze audieri deschise. De ce procesul judiciar, la cererea procurorului, va avea loc la Chișinău? Iar acolo completul de judecată va fi din cetățeni ai României? Toate se vor încheia cu înfrângerea regimului de guvernământ, tinerii vor fi achitați, pentru c nu poartă nicio vină”, a opinat Formuzal.

Parlamentara comunistă, Irina Vlah, a propus formarea unei comisii de lucru care să ceară MAI și Serviciului de Informații și Securitate un raport privind reținerea și acuzarea tinerilor. „Faptul că ei au ajuns ostateci politici și s-au pomenit la intersecția unor interese politice este evident. Arestul s-a produs după ce am desfășurat referendumul din 2 februarie. Și până atunci, la Chișinău eram numiți separatiști. Era nevoie de persoane care să arate că în Găgăuzia situația nu este tocmai calmă”, a afirmat Vlah.

„INFOTAG” precizează: La sfârșitul lunii iunie, colaboratorii operativi ai Serviciului de Informații și Securitate au arestat la Comrat patru bărbați cu vârste de sub 23 de ani, acuzați de extremism: pe Dmitri Cuznețov, Veaceslav Boico, Vasili Mavrodi și Victor Urum. Ultimii doi au făcut depoziții împotriva lui Cuznețov și Boico, în schimbul garanțiilor că nu vor fi condamnați. Mavrodi și Urum au primit pedepse convenționale. Tot ei au declarat în sala de judecată că au fost duși, în luna iulie, la un sanatoriu al Serviciului Federal de Migrațiune al Rusiei, din regiunea Moscova, iar apoi în regiunea Rostov, unde timp de 12 zile au tras din arme automat, au urmat cursuri de acordare de ajutor medical, au fost instruiți privind alte activități tactice în condiții de câmp și urbane. În materialele dosarului figurează și șeful Direcției tineret și sport a Găgăuziei, Anatoli Cara, care, în ipoteza anchetatorilor, ar fi implicat în organizarea activităților anticonstituționale. Cara a fost dat în căutare.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.10.01 12:29 liliana
    Nu cred ca boetii sunt ne vinovati!
  2. 2014.10.01 12:33 Seva
    Gagauzii astept schimbari!!!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.