Transnistria şi Găgăuzia

​LA ALEGERILE PENTRU RADA SUPREMĂ CETĂŢENII UCRAINEI ÎN MOLDOVA VOR PUTEA VOTA LA AMBASADA DIN CHIŞINĂU ŞI CONSULATUL DIN BĂLŢI

24 octombrie, 2014

La alegerile anticipate pentru Rada Supremă, care vor avea loc pe 26 octombrie, cetățeni ai Ucrainei din Republica Moldova vor putea vota la secția de votare de la Ambasada Ucrainei din Chișinău și la consulatul din Bălți. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

El a menționat că „exprimarea voinței cetățenilor va avea loc pe fundalul unei situații politice dificile în Ucraina”.

„A fost comis un act de expansionism împotriva Crimeii, iar în partea de est a țării continuă confruntările armate. În acest sens, în Crimeea și unele raionale din regiunile Lugansk și Doneţk regiune, necontrolate de autoritățile constituționale, alegerile parlamentare nu vor avea loc”, a spus diplomatul.

Ambasadorul a explicat că comunităţile ucrainene (mai ales în Transnistria – „I”) s-au angajat să organizeze transport în ziua alegerilor și să informeze toţi doritorii despre oră de plecare la Chișinău și Bălți pentru a vota.

„La rândul său, ambasada se adresează celor 70 mii de cetățeni ai Ucrainei, care sunt incluşi în Registrul de vot și cărora le-au fost trimise invitații personale: votarea este posibilă cu prezentarea obligatorie a unui pașaport valabil de cetăţean al Ucrainei”, a amintit Pirojkov.

El a relatat că din partea șefului administrației Transnistriei, Evgheni Șevciuk, cu care a avut o întrevedere cu câteva zile mai devreme, a primit asigurări că Tiraspolul nu va crea obstacole pentru ca cetăţenii Ucrainei să participe, precum şi nici nu va contribui la acest fapt.

„Până la 26 octombrie ne vom adresa şi autorităților moldovenești cu rugămintea de a nu reţine la punctele de control autobuze cu cetățeni ai Ucrainei, care se vor deplasa la secţii de votare pentru a participa la alegeri”, a spus diplomatul.

El a recunoscut că la ultimele alegeri prezidențiale de la începutul lunii mai 2014, prezența la vot a fost scăzută - până la 1 mii persoane.

„Nu sperăm la prezenţă ridicată, dar îndemnăm cetățenii să demonstreze conștiinciozitate. Aceste alegeri parlamentare vor avea loc în baza unui sistem mixt - 225 de deputați sunt aleși pe liste de partid și 225 - circumscripții uninominale”, a spus el.

Votarea va avea loc la misiunile diplomatice indicate între orele 8.00-20.00.

Informații privind organizarea și desfășurarea alegerilor, inclusiv formularele de cerere, sunt disponibile pe site-ul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova la rubrica „Întrebări consulare. Votarea cetățenilor ucraineni în străinătate” de adresa: http://moldova.mfa.gov.ua/ua/consular affairs/voting-străinătate). Cu legislația Ucrainei privind pregătirea și desfășurarea procesului electoral doritorii se pot familiariza pe următorul link: http://www.cvk.gov.ua/vp_2014/.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.