Transnistria şi Găgăuzia

​DEPRECIEREA VALUTEI RUSEŞTI PRACTIC NU INFLUENŢEAZĂ RUBLA TRANSNISTREANĂ – PREŞEDINTELE BRT

18 decembrie, 2014

Deprecierea valutei naţionale ruseşti influenţează nesemnificativ rubla transnistreană, consideră preşedintele Băncii Republicane a Transnistriei (BRT) a autoproclamatei RMN, Eduard Kosovschi.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la agenția de știri „Новости Приднестровья”, el a subliniat că „doar 8% din exporturi sunt efectuate în ruble rusești, deaceea marea parte exportatorii transnistreni nu poartă pierderi semnificative din deprecierea rublei ruseşti”.

„În ultimul timp sunt o mulţime de discuţii despre faptul că rubla noastră trebuie să fie depreciat, că există mari dificultăţi. Astăzi, situația s-a schimbat radical. Din minus a trecut în plus. Am avut dificultăţi imense în privinţa convertirii leilor moldoveneşti. Volumul enorm de lei nu ne-a permis de facto să influenţăm pe deplin piața de numerar. Toate rezervele noastre de numerar aproape s-au terminat, evident undeva a apărut agitaţie pe piață. În ceea ce privește banii non-numerar nu am avut probleme. Aveam destui bani non-numerar pentru a efectua plăţi pentru contractele de import”, a spus Kosovschi.

Potrivit lui, „pentru anul viitor situația de pe piața valutară va deveni şi mai favorabilă”.

„Dacă ne vom uita din punct de vedere macroeconomic, trebuie chiar să reevaluăm și să consolidăm şi mai mult rubla noastră. Dar deocamdată BRT nu o va face. Trebuie să fie stabilitate, nu ne vom duce dintr-o extremă în alta”, a spus bancherul.

El a negat informaţia că casele de schimb valutar din Transnistria nu acceptă ruble rusești și nu vând dolari SUA.

„Ieri am fost nevoiţi să permitem caselor noastre de schimb valutar să stabilească cursul nu o singură dată pe zi, ci în dependenţă de necesită de câteva ori. Noi nu puteam proceda altfel. Sper că situația se va stabiliza, băncile comerciale sunt interesate să lucreze și să vândă ruble rusești. Unica problemă este cursul”, a spus Kosovschi.

În privinţa dolarului el a dat asigurări că în curând deficitul acestuia va fi eliminat.

„Rezervele noastre valutare din cauza situației geopolitice din Republica Moldova, în special, a alegerilor la un moment dat au început să prevaleze în lei moldoveneşti. Noi nu am putut un timp să convertim aceşti lei. Astăzi această problemă a fost rezolvată la nivel politic. Noi întreprindem măsuri, este examinată posibilitatea sporirii vânzării obligatorii a încasărilor în numerar pentru acele entități care sunt licențiate în comerțul cu valută în Transnistria”, a spus Kosovschi.

După cum a relatat anterior „INFOTAG” rezervele valutare ale Transnistriei la 1 decembrie, au constituit în echivalent $36,3 mil., reducându-se de la începutul anului cu aproape o treime ($15,8 mil.).Baza rezervelor valutare ale regiunii constituie $30 mil., acordate în primăvara anului 2012 de Moscova Tiraspolului pentru stabilizarea rublei transnistrene. BRT menţine cursul oficial al rublei transnistrene față de dolar la nivelul a 11,1: 1$ din noiembrie 2012.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2014.12.18 11:42 Dina
    Increderea este foarte si foarte slabe...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.