Transnistria şi Găgăuzia

​TRANSNISTRIA VA CERE DE LA RUSIA $100 MIL. ÎN CALITATE DE AJUTOR

20 ianuarie, 2015

Autorităţile Transnistriei intenţionează să ceară de la Guvernul Rusiei $100 mil. pentru plăţi sociale populaţiei. Despre aceasta scrie marţi ziarul rus „Независимая газета”.

Potrivit datelor publicaţiei, miercuri delegaţia Transnistriei va discuta la Moscova situaţia din republica autoproclamată, legată de deprecierea rublei ruseşti.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, a declarat recent că Guvernul Transnistriei nu dispune de resurse financiare pentru a achita pensiile şi asigura alte programe sociale.

Potrivit spuselor sale, economia transnistreană s-a ciocnit de urmări grave cauzate de deprecierea recentă a rublei ruseşti, şi deocamdată nu se aşteaptă îmbunătăţiri. Fondul de pensii al regiunii este asigurat din bugetul local doar la 60%, restul banilor sunt luaţi în datorie.

El a mai menţionat că pe fundalul deprecierii rublei ruseşti comerţul cu FR a devenit neprofitabil şi mulţi agenţi economici transnistreni au sistat exporturile în această ţară.

Ziarul prezintă opinia politologului transnistrean, Andrei Safonov, care consideră că înrăutăţirea situaţiei social-economice din regiune se datorează nu doar crizei din FR, dar şi „gestionării incorecte, incompetenţei Guvernului transnistrean”.

Expertul consideră că o soluţie este schimbarea Guvernului şi „privatizarea întreprinderilor de stat, cum ar fi Hidrocentrala din Dubăsari”. Safonov este de părere, de asemenea, că regiunea are nevoie de ajutorul financiar al Rusiei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.01.20 13:12 petrea
    poate noi, moldoveniii, sa ajutam separatistilor?
  2. 2015.01.20 16:35 Vica
    De ce nu cereti odata 250 de milioane?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.