Transnistria şi Găgăuzia

TRANSNISTRIA SE VA ADRESA PARTICIPANŢILOR PROCESULUI DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL „5+2” DUPĂ AJUTOR

02 martie, 2015

MAE al autoproclamatei RMN s-au adresat după ajutor „pentru deblocarea activităţii de economie externă” garanţilor şi mediatorilor în procesul de negocieri în formatul „5+2”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ordinul corespunzător ministrului de Externe, Nina Ştanski, se conţine în hotărârea de Guvern, menită să îmbunătăţească situaţia din Transnistria.

În particular, participanţilor în formatul „5+2” li se va propune „să ia măsuri urgente pentru deblocarea activităţii de economie externă a RMN pentru asigurarea independentă cu resurse a economiei transnistrene”.

Iar ţările garante ale reglementării transnistrene – Rusia şi Ucraina – Tiraspol le va ruga, de asemenea, „să examineze posibilitatea acordării ajutorului suplimentar păturilor social vulnerabile ale societăţii, atât din rândurile cetăţenilor FR, cât şi ai Ucrainei”.

Rugămintea vine ca urmare a situaţiei dezastruoase în vederea suplimentării bugetului Transnistriei, veniturile cărui în anul curent nu sunt suficiente nici pentru achitarea la timp a salariilor şi pensiilor.

„Astăzi, având în vedere veniturile vărsate la buget, suntem într-o situaţie în care în stat creşte datoria creditorială. Aceasta constituie peste $10 mil. Dinamica veniturilor denotă insuficienţă a resurselor pentru finanţarea pe deplin nu doar a blocurilor sociale, dar şi achitarea pe deplin a salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor”, a spus liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, la şedinţa convocată special a „consiliului de stat”.

„Acesta este tabloul obiectiv. Situaţia este neplăcută, dificilă, dar vorbim despre ea deschis şi transparent”, a menţionat el, îndemnând „organele puterii de stat la consolidarea eforturilor pentru a ieşi din situaţia actuală social-economică”.

„INFOTAG” precizează: Autorităţile Transnistriei nu contenesc să convingă locuitorii că toate dificultăţile actuale sunt „rezultatul blocării de către Moldova şi Ucraina a activităţii de economie externă a republicii”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.