Transnistria şi Găgăuzia

​UZINA DE CIMENT DIN RÎBNIŢA ARE PROPRIETAR NOU

31 martie, 2015

Uzina de Ciment din Rîbniţa (UCR), la fel ca şi Uzina Metalurgică din Rîbniţa (UMR), are un nou proprietar.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul administraţiei oraşului, primarul Ala Demianova s-a întrunit la sfârşitul săptămânii trecute cu nou director general al uzinei, Vitali Kalin, şi reprezentanţii acţionarilor –Piotr Babii şi Oleg Babii (până recent directorul general şi directorul comercial al UCR – „I”).

Directorul a spus că uzina are toate cele necesare pentru o funcţionare stabilă. Accentul se pune pe investirea în utilajul industrial, care va permite economisirea resurselor energetice. În prezent suma facturilor pentru gaze în costul producţiei este destul de semnificativ. Pe parcursul unei luni un singur cuptor consumă 4,5-5 mil. m.c. de gaze. La etapa de elaborare sunt acorduri de procurare a două arzătoare pe gaz pentru cuptor. Cu ajutorul acestora consumul de gaze pentru producere se va reduce considerabil.

Potrivit directorului, noi proprietari au revizuit toate contractele curente cu agenţii economici, care prestează servicii uzinei. În rezultat, s-a obţinut o reducere de până la 20%, iar în privinţa unor contracte de până la 50%.

Reprezentanţii acţionarilor au comunicat că se poartă negocieri şi cu Calea Ferată din Moldova, privind stabilirea un tarife acceptabile pentru transportarea producţiei.

„Negocierile au loc pe o notă pozitivă, conducerea căii ferate este predispusă spre dialog. Astfel, în curând întreprinderea va reuşi să majoreze volumul produselor datorită ieşirii pe piaţa României”, au spus ei.

Demianova s-a arătat îngrijorată de viitorul uzinei, care este una dintre cei mai mari contribuabili din Rîbniţa.

„Situaţia socială şi economică din oraş depind în mare parte de întreprinderi ca UCR. Suntem îngrijoraţi se soarta uzinei şi sperăm că va continua să fie un partener de încredere. Sunt sigură că schimbarea proprietarului subînţelege mai multe garanţii”, a subliniat ea.

„INFOTAG” precizează: Uzina de Ciment din Rîbniţa s-a deschis în 1958. În 2014 întreprinderea a fost vândută companiei ungare Tegep. Apoi proprietar al pachetului majoritar de acţiuni a fost „Металлоинвест” (Rusia). În anul 2008 uzina a produs peste 1 mil. tone de ciment, 90% dintre care au fost livrate în Rusia. În ultimii ani volumul producerii sa redus considerabil.

În 2014 uzina a produs 494,2 mii tone de ciment. UCR a achitat circa 65 mil. de ruble 65 mil. rub. ($5,8 mil.) cu titlu de impozite şi a ocupat locul opt în lista celor mai mari contribuabili din Transnistria.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.