Transnistria şi Găgăuzia

​AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI POT INTRODUCE ADMINISTRARE SPECIALĂ LA „TIROTEX”

08 aprilie, 2015

În caz de adoptare de către Sovietul Suprem a măsurilor anticriză propuse de liderului tiraspolean, Evgheni Şevciuk, la unele întreprinderi, inclusiv „Tirotex”, poate fi introdusă administrare specială. Despre aceasta s-a vorbit în ajun în cadrul emisiunii „Экономика в деталях”, la primul post de televiziune din regiune.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, viceministrul Dezvoltării Economice, Ina Linnic, a subliniat că „în pofida situaţiei economice dificile statul nu intenţionează să lase industriaşii transnistreni în voia sorţii”.

Ea a exemplificat prin „Tirotex”, cărui în anul trecut „statul i-a acorda sprijin financiar de 35 mil. de lei”.

„Mai mult, statul este dispus să sprijine cel mai mare exportator din industria uşoară autohtonă şi în decursul anului curent – până la 1 aprilie 2016. Însă conducerea întreprinderii, motivând că trebuie să formeze planul pe termen lung, a solicitat sprijin pentru trei ani”, a spus viceministrul, menţionând că „la moment asemenea sprijin este imposibil”.

Totuşi, conducerea întreprinderii nu a fost de acord cu aceste condiţii şi a decis să stopeze procesul de producere. În rezultat, din iulie circa 3 mii de oameni vor rămâne fără locuri de muncă.

Linnic a amintit că iniţiativele Preşedintele de ieşire din criză presupun introducerea la întreprinderi a unui administrator extern cu trei condiţii de bază: stoparea producţiei, neachitarea salariilor şi reducerea personalului.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, conducerea combinatului de textile „nu consideră raţional sprijinul pentru un an”. Aceasta insistă asupra preferinţelor de trei ani şi afirmă că pentru activitate stabilă este necesar de a şti ce impozite şi tarife pentru gaze vor fi cel puţin în decursul următorilor doi ani. În 2014 şi primul trimestru al anului curent pierderile întreprinderii au însumat circa $10,5 mil. şi până la sfârşitul anului pot ajunge la $15 mil. În asemenea condiţii din 1 aprilie combinatul şi-a suspendat activitatea.

„Tirotex” este cea mai mare întreprindere din industria textilă din sud-estul ţărilor CSI. Uzina a fost construită în 1973. Până la închidere 70% din producţia întreprinderii se exporta în 30 de ţări ale lumii.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.04.08 13:32 Fedea
    Vnesnee ypravlenie - eto ne vohd!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.