Transnistria şi Găgăuzia

UCRAINA SPRIJINĂ INIŢIATIVA MOLDOVEI DE ELABORARE A ORARULUI DE INTEGRARE A TRANSNISTRIEI

07 august, 2015

Ucraina sprijină iniţiativa Moldovei privind elaborarea „orarului de integrare” a Transnistriei, a scris pe pagina sa de facebook deputatul fracţiunii „Blocul lui Petro Poroşenco”, Irina Friz.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, ea a salutat declaraţia Prim-ministrului Valeriu Streleţ cu privire la fermitatea şi disponibilitatea de a elabora „orarul de integrare” a Transnistriei în componenţa RM.

„Unitatea poziţiilor Premierului, liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană şi a Partidului Liberal Democrat cu privire la necesitatea restabilirii integrităţii Moldovei ne oferă motive pentru a fi optimişti în ceea ce priveşte restabilirea stabilităţii şi securităţii la frontiera sud-vestică a Ucrainei”, a menţionat deputatul.

Potrivit spuselor sale, iniţiativa lui Streleţ va fi „în totalitate sprijinită de Ucraina şi toate barierele economice de la frontieră vor fi ridicate în caz de retragere completă şi necondiţionată a contingentului rus din regiune şi înlocuirea acestuia cu un contingent de pacificatori ai ONU sau o misiune poliţienească a UE”.

„Consider necesară accelerarea procesului de formare a punctelor vamale moldo-ucrainene comune la segmentul transnistrean al frontierei. Aceasta nu doar ar rezolva problema tentativelor de contrabandă cu mărfuri, dar şi va permite sporirea transparenţei segmentului de frontieră şi va spori nivelul de încredere între Kievul şi Chişinăul oficial”, a menţionat Friz.

Ea a recomandat autorităţilor transnistrene să ia cât mai rapid o decizie şi să sprijine propunerea Guvernului RM, deoarece din 1 ianuarie 2016 Transnistria „pierde preferinţele comerciale cu UE, ceea ce va duce la colapsul economiei republicii autoproclamate şi crearea condiţiilor pentru schimbarea operativă a puterii în RMN”.

„Astăzi Guvernul lui Şevciuk are o şansă bună de a păstra puterea, pacea şi stabilitatea în republica autoproclamată, acceptând propunerea Chişinăului. Viitorul Transnistriei în componenţa Moldovei poate schimba în bine situaţia social-economică a teritoriului, va spori nivelul securităţii regionale”, este convinsă deputatul.

Anterior ea a opinat că „teritoriul Transnistriei este de folosit de agresor (Rusia – „I”) pentru a desfăşura activitate de subminare în regiunile de sud-vest ale Ucrainei şi Moldova”.

„Declaraţia preşedintelui Transnistriei, Evgheni Şevciuk, privind disponibilitatea de a relua dialogul constructiv cu Moldova şi Ucraina ar trebui să fie însoţită de paşi reali din partea Tiraspolului. RMN în sine reprezintă un pericol pentru securitatea regională. Însă prezenţa pe teritoriul său a contingentului rus creează provocări serioase pentru securitatea Ucrainei, Moldovei şi României”, a menţionat Friz.

În opinia sa, „anume Kremlinul nu-i permite Transnistriei să progreseze pe calea păcii şi parteneriatului cu vecinii săi, folosind-o pentru activitate de subminare în regiune”.

„Moscova în prezent, ca şi în anii precedenţi, nimic nu a propus locuitorilor din RMN, pe lângă paşapoarte FR şi posibilitatea de a-şi vărsa sângele în războaiele imperiale ale Kremlinului. Din acest considerent conducerea RMN trebuie s demonstreze că nu este dependentă de Moscova şi să facă un pas decisiv de trecere la o nouă etapă de dezvoltare progresivă şi democrată a teritoriului său”, a menţionat deputatul.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2015.08.07 16:44 Ana
    Bravo, noi suntem vecini si fratii!
  2. 2015.08.07 16:47 Ana
    Noi suntem impreuna!!!
  3. 2015.08.07 16:48 Anatol
    Corect, asa si trebue separatistilor!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.