Transnistria şi Găgăuzia

​AUTORITĂŢILE TRANSNISTRIEI INSISTĂ LA CONDIŢII SPECIALE DE COMERŢ CU UNIUNEA EUROPEANĂ

06 octombrie, 2015

Transnistria este interesată în menţinerea accesului preferenţial a mărfurilor sale pe piaţa europeană. Despre aceasta a declarat în ajun preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, la întrevederea de la Tiraspol cu şeful departamentului aspecte comerciale ale politicii de bună vecinătate şi relaţii comerciale cu statele CSI şi Balcani al Comisiei Europene, Luc Delevigne, şi şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul liderului de la Tiraspol, el a spus că „situaţia economică dificilă defineşte necesitatea de a crea pentru agenţii economici transnistreni a condiţiilor comerciale stabile”.

Şevciuk în continuare consideră că Moldova şi UE la adoptarea deciziei privind regimul de comerţ reciproc nu au luat în calcul interesele economiei transnistrene şi pledează pentru menţinerea regimului de preferinţe comerciale pentru întreprinderile regiunii în comerţul cu statele UE.

Potrivit spuselor sale, este important de a identifica decizii care nu vor conţine regimuri discriminatorii de comerţ cu UE pentru întreprinderile transnistrene.

„Noile reguli de comerţ cu UE nu trebuie să contribuie la extinderea sărăciei în Transnistria”, a menţionat Şevciuk.

El a informat că în urma „instabilităţii economice regionale în ianuarie-august comerţul Transnistriei cu UE s-a redus cu 30%, iar cota exportului UE s-a redus de la 38% la 34%”.

Conform comunicatului, părţile au convenit să continue consultările orientate spre identificarea mecanismelor reciproc acceptate de comerţ între Transnistria şi UE după 31 decembrie 2015.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2015.10.06 13:26 David
    Ei tot timp pling ca stau IZOLAT de toate lumea.
  2. 2015.10.06 13:30 Vlada
    Preferentii descrimineaza businesmanii dinMoldova...
  3. 2015.10.06 16:29 Clara
    Asta Sevciuc asa vre, dda noi suntem impotriva - noi toti trebue sa fim egali...
  4. 2015.10.06 19:22 Lord
    Ei mai bine sa pune conditiile la Moscova, nu la Bruxel si la Chisinau!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.