Transnistria şi Găgăuzia

​PERSPECTIVELE PROCESULUI DE NEGOCIERI DEVIN TOT MAI SUMBRE – MINISTRUL DE EXTERNE AL TRANSNISTRIEI

04 decembrie, 2015

Perspectivele procesului de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean „devin tot mai sumbre, deoarece este evident că Moldova şi Ucraina, iar în multe cazuri şi UE, deja nu mai consideră necesar de a desfăşura consultaţii cu Transnistria chiar şi la adoptarea deciziilor care-i vizează interesele”. Astfel a opinat ministrul interimar al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev, într-un interviu pentru ziarul „Молдавские ведомости”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, el a criticat intenţiile Moldovei şi Ucrainei de a stabili control comun la punctul de trecere Kuciurhan de la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.

„Aceasta va provoca blocare totală a importului transnistrean şi revizie a întregii structuri de interacţionare în domeniul economicii, libertăţii circulaţiei şi securităţii între Transnistria, Moldova şi Ucraina. Transnistria nu se va împăca cu noua configuraţie a activităţii sale de economie externă, amestecată cu restricţii suplimentare”, a subliniat Ignatiev.

Potrivit spuselor sale, „încercările de a distruge operaţiunea de pacificare de pe Nistru din partea Moldovei şi unor parteneri ai săi, sunt un factor suplimentar de instabilitate, imprevizibilitate şi dezechilibrare artificială a situaţiei”.

„Campania împotriva operaţiunii de pacificare, realizată în Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, pe platforme internaţionale şi în presă, este insinuată de unele state occidentale, care îşi doresc să lichideze prezenţa Rusiei în Europa de Est, şi contravine intereselor de securitate ale cetăţenilor”, este convins ministrul de Externe de la Tiraspol.

El a reiterat disponibilitatea Transnistriei „pentru cooperare şi comunicare deschisă la masa de negocieri”.

„Însă spaţiul de interacţiune se restrânge constant din cauza paşilor iresponsabili ai unor participanţi la negocieri şi acum aminteşte deja „urechea acului”, consideră Ignatiev.

El a exprimat speranţa că diplomaţia germană în cadrul preşedinţiei sale în OSCE, în 2016, „va reuşi să contribuie la formarea unei paradigme de negocieri, refuzul la paşii unilaterali şi disponibilitate reală de a lucra pentru identificarea soluţiilor reciproc acceptabile”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.04 14:05 Alex
    Nu este importatnt ce spune nenea Ignatiev, Moldova si Ucraina trebue sa rezolva conflict...Acuma a vinit momentul!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.