Transnistria şi Găgăuzia

​TIRASPOL A CONVINS UNIUNEA EUROPEANĂ SĂ NU ANULEZE PREFERINŢELE COMERCIALE

08 decembrie, 2015

Uniunea Europeană va păstra şi în 2016 dreptul pentru agenţii economici din Transnistria să efectueze operaţiuni comerciale fără taxe cu UE. Despre aceasta viceministrul Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Dmitri Palamarciuc, a informat luni, într-o şedinţă cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul său, Palamarciuc a spus că „în cadrul negocierilor bilaterale directe s-a reuşit de a convinge reprezentanţii UE că RMN necesită abordare separată şi impunerea acordului semnat de Moldova şi UE contrar intereselor strategice şi fără consultări cu Transnistria este lipsită de perspectivă”.

Potrivit spuselor sale, „după câteva runde de consultaţii cu partenerii europeni au fost coordonaţi parametrii principali ai noului regim comercial”.

„În prezent asemenea decizie este la epata de aprobare finală în instituţiile UE, însă deja acum putem spune că după 1 ianuarie 2016 întreprinderile transnistrene vor putea comercializa preferenţial cu statele Uniunii Europene. Cerinţe suplimentare sau speciale faţă de agenţii economici din RMN pentru executarea unor standarde, accesul instanţelor de control, despre care au declarat unii jurnalişti şi reprezentanţi ai mediului de experţi, nu se vor înainta. Activitatea de comerţ extern a întreprinderilor noastre cu statele UE se va efectua în regim optim”, a spus viceministrul.

După cum a informat anterior „INFOTAG”, în 2014 Moldova a semnat cu UE Acordul de Asociere, inclusiv privind Zona de Comerţ Liber. În legătură cu aceasta regimul de preferinţe comerciale autonome a fost anulat, însă păstrat până la 2 ianuarie 2016 pentru Transnistria.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2015.12.08 10:44 David
    Blocada, despre care a visat Kievul si Chisinau s-a prabusit...
  2. 2015.12.08 10:50 David
    Pentru separatistii asta este ca o SALVARE...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.